Școlile s-ar putea închide în 10 ianuarie, înainte ca valul Omicron să aducă noi restricții în România

O parte dintre elevi s-au întors la școală încă din 3 ianuarie, dar ar putea reintra într-o vacanță neașteptată de luni 10 ianuarie, când profesorii și ceilalți angajați din sistemul de învățământ spun că sunt pregătiți să declanșeze greva generală, ultima etapă a protestelor anti-guvernamentale începute în decembrie.

Elevii din ciclul primar ar putea să mai stea acasă și după 10 ianuarie, ziua la care este anunțată revenirea la școală, potrivit structurii anului școlar 2021-2022. Motivul: profesorii se pregătesc de greva generală, fiind nemulțumiți de salarii. În plus, luni, 3 ianuarie, noi proteste au loc la Ministerul Educației, în timp ce ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că începutul de an se anunță dificil, dar „ne străduim să menținem școlile deschise”.

Varianta intrării angajaţilor din educaţie în grevă generală în 10 ianuarie, situaţie care ar duce la închiderea unităţilor de învăţământ, este foarte probabilă, au declarat iderii a două federaţii sindicale din învăţământ la sfârșitul anului trecut. Profesorii se simt umiliţi de faptul că Guvernul nu intenţionează să le majoreze anul viitor salariile conform legii.

Aproape 70% dintre profesori susțin declanșarea grevei generale începând cu 10 ianuarie 2022
Sindicatele din Învățământul Preuniversitar au avut o grevă japoneză în luna decembrie, iar acum se pregătesc de greva generală începând cu 10 ianuarie 2022, ca urmare a faptului că în proiectul de buget pentru anul viitor, angajații din sistemul de învățământ vor primi doar 4% creștere salarială, deși li s-a promis 16%.

”77,8% dintre respondenții unui chestionar al federațiilor sindicale din învățământ spun că sunt de acord cu „prorogarea” încheierii situației școlare pe semestrul I, iar 67,5% susțin declanșarea grevei generale începând cu 10 ianuarie 2022”, a declarat spune Daniel Pop, președintele Sindicatului din Învățământul Preuniversitar ”Spiru Haret” Maramureș, citat de presa locală.

De asemenea, salarizarea demotivantă precum și situația din sistemul de învățământ determină peste 40% dintre angajați să se gândească să plece din unitățile de învățământ și să-și caute alte locuri de muncă, potrivit maramedia.ro.

Protest cu sorcove la Ministerul Educației
Mai multe asociații ale elevilor și părinților au pichetat luni, 3 ianuarie, Ministerul Educației, într-un mod inedit față de situația din sistemul de învățământ.

Reprezentanți ai Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Elevilor din București și Ilfov, Federației Părinților și Aparținătorilor Legali și grupului civic „Părinții cer schimbare” sunt prezenți în fața Ministerului Educației cu sorcove formate din crenguțe de brad pe care sunt scrise solicitările lor.

Protestatarii ies în stradă „pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la impredictibilitatea învățământului și structurii anului școlar, problemele în organizarea testării elevilor, lipsa mijloacelor de învățare online, lipsa măsurilor pentru pregătirea școlilor pentru valul 5, lipsa transportului gratuit al elevilor și organizarea defectuoasă a olimpiadelor școlare”.

„Vom decide formele de protest de la începutul anului în funcție de referendum”
Cele trei mari sindicate din sistemul de sistemul de învățământ au amenințat cu intrarea în greva generală din 10 ianuarie, după Guvernul a nesocotit aplicarea legii salarizării și a ignorat nemulțumirile profesorilor când a adoptat bugetul pe 2022.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” au declanșat în decembrie un referendum pentru stabilirea umătoarelor acțiuni de protest față de nerespectarea Legii-cadru nr. 153/2017.

„În funcție de rezultatele referendumului (prin care membrii de sindicat vor decide modalitatea de acțiune), precum și de discuțiile pe care le vom avea cu Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă (dacă întâlnirea va avea loc, așa cum ne-a promis domnul Marian Neacșu, secretar general al Guvernului), vom decide formele de protest de la începutul anului viitor”, se spune în comunicatul celor 3 federații sindicate.

Majorarea salarială pe care Guvernul este dispus să o acorde în anul 2022 ar fi de aproximativ 65 de lei, ceea ce sindicatele din educație consideră inacceptabil și umilitor.

Trebuie avut în vedere și faptul că peste 30.000 de salariați din categoria personalului nedidactic din învățământ beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și alte tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut.

În același timp, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017.

Închiderea situației pe semestrul I ar putea fi „proorogată” de profesori
Elevii școlilor gimnaziale, cei de liceu și cei din învăţământul profesional şi postliceal s-au întors astăzi la cursuri, după vacanţa de iarnă. Cei mici, din învățământul preșcolar și primar, mai au vacanță, până în 9 ianuarie.

Semestrul I se încheie în 14 ianuarie, iar al doilea începe în 17 ianuarie. Vacanța de primăvară va fi în perioada 15 aprilie – 1 mai.