12 C
București
vineri, 14 mai 2021

Se dau bani pentru români! Cine poate primi 15000 de euro nerambursabi

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat că se dau bani pentru români, în valoare de 15000 de euro nerambursabili. Iată cine ar putea primi această sumă și ce va trebui să facă, în schimb.

Programul ”Casa Eficientă Energetic” alocă o finanţare nerambursabilă de 15.000 euro pentru persoanele care vor să-și eficientizeze energetic locuinţa, după ce s-a constatat că multe locuințe pierd energie din cauza faptului că nu sunt bine izolate.

Aproximativ 9000 de proprietari de case din România sunt așteptați să se înscrie la „Casa Eficientă Energetic”, programul care are un buget de 430 de milioane de lei.

Ca să fie considerat eligibil pentru acest proiect, un proprietar trebuie să arate o creștere a eficienței energetice a locuinței cu cel puțin o clasă după implementare.
După ce dosarul este aprobat, lucrările pot începe și se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni, iar ministrul Mediului a vorbit despre acest proiect care are ca scop reducerea consumului de energie din casele românilor, dar și a emisiilor de gaze cu efect se seră.

„Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung până la 30%, doar prin pereţii exteriori sau 25% prin geamuri sau acoperiş. (…). Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar şi una economică şi socială: o astfel de investiţie duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie şi, implicit, la scăderea consumului naţional de energie”, spune ministrul Mediului, Costel Alexe, după ce s-a aflat că și profesorii vor primi bani mai mulți din cauza coronavirusului.

Ce trebuie să facă proprietarii
Cheltuielile eligibile ale Programului Casa Eficientă Energetic vizează: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, precum și senzori de mişcare, robineţi şi conducte noi și altele.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate