Securitate sporita pentru documentele de identitate la nivel european

Astazi, Consiliul UE a adoptat un regulament care va asigura o securitate imbunatatita pentru cartile de identitate ale b si pentru documentele de sedere eliberate cetatenilor UE si membrilor familiilor acestora care nu sunt cetateni ai UE. Noile norme vor imbunatati securitatea acestor carti de identitate prin introducerea unor standarde minime, atat pentru informatiile continute, cat si pentru elementele de securitate comune tuturor statelor membre care emit astfel de documente.

Diaspora schimba legea dupa haosul de la vot

Normele nu impun statelor membre sa introduca carti de identitate in cazul in care acestea nu sunt prevazute in legislatia nationala. In temeiul noilor norme, cartile de identitate vor trebui produse in format uniform de card de credit (ID-1), sa includa o zona de citire optica si sa respecte standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizatia Aviatiei Civile Internationale). Acestea vor trebui, de asemenea, sa includa o fotografie si doua amprente digitale ale titularului, stocate in format digital, pe un cip fara contact. Cartile de identitate vor indica codul de tara al statului membru emitent, in interiorul unui steag al UE.

Cartile de identitate vor avea o perioada minima de valabilitate de 5 ani si o perioada maxima de valabilitate de 10 ani. Statele membre pot elibera carti de identitate cu o perioada de valabilitate mai lunga persoanelor cu varsta peste 70 de ani. In cazul in care se emit carti de identitate pentru minori, acestea pot avea o perioada de valabilitate mai mica de 5 ani. Noile norme vor intra in vigoare la 2 ani de la adoptare, aceasta insemnand ca pana la data respectiva toate documentele noi trebuie sa indeplineasca noile criterii.

In general, cartile de identitate existente care nu indeplinesc cerintele nu vor mai fi valabile la 10 ani de la data aplicarii noilor norme sau la expirarea lor, oricare dintre acestea survine mai intai. Cartile de identitate eliberate cetatenilor cu varsta peste 70 de ani vor ramane valabile pana la expirarea lor, cu conditia ca acestea sa indeplineasca standardele minime de securitate specificate si sa aiba o zona de citire optica.

Cardurile cel mai putin sigure, care nu indeplinesc standardele minime de securitate sau nu au o zona de citire optica vor expira in termen de cinci ani. Noile norme includ garantii solide privind protectia datelor, pentru a asigura faptul ca informatiile colectate nu ajung la persoanele nepotrivite. Mai exact, autoritatile nationale vor trebui sa asigure securitatea cipului fara contact si a datelor stocate in acesta, astfel incat

 » Sursa: bzi.ro

loading...