Fost şef al Serviciului de Securitate din Ucraina, prins în Serbia, cu sute de mii de euro şi diamante

Andrei Naumov, fostul şef al Serviciului de Securitate al Ucrainei, a fost reţinut în Serbia, informează presa ucraineană.

Naumov era însoțit de o persoană, cetăţean german, despre care se crede că este şoferul său.

Cei doi bărbaţi încercau să treacă granița în Macedonia de Nord, pe la punctul de control Presevo.

Potrivit Insider UA, în mașina în care se afla Naumov au fost descoperiți 600.000 de euro în numerar, precum şi smaralde, diamante şi o altă sumă mare de bani, în dolari americani.

Suma exactă şi cantitatea de pietre preţioase nu au fost încă dezvăluite din cauza secretului de anchetă.

Serbia nu a furnizat încă Ucrainei informaţii oficiale cu privire la arestări.

Fostul general Naumov a lucrat la Procuratura Generală şi la Agenţia de stat pentru gestionarea zonei de excludere de la Cernobîl.

În calitate de şef al Direcţiei de securitate internă, el a fost responsabil de controlul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), astfel încât aceştia să nu se implice în acte de corupţie. Informaţiile despre activitatea acestei unităţi sunt secrete.

Se ştie că Naumov îşi evacuase rudele din ţară cu câteva săptămâni înainte de invazia trupelor rusești.

Autorităţile ucrainene de aplicare a legii au deschis o procedură penală împotriva sa pentru suspiciune de trădare şi au efectuat, de asemenea, percheziţii, la sfârşitul lunii martie, în apartamentele sale situate în complexele rezidenţiale de elită din Kiev.

În octombrie 2020, jurnaliştii de la emisiunea Schemes au aflat că familia lui Naumov a cumpărat un apartament cu 3 camere într-un complex rezidenţial de elită din centrul Kievului la un preț de patru ori mai ieftin decât cel al pieţei.

El este subiectul mai multor investigaţii jurnalistice privind importurile de contrabandă şi implicarea în diverse scheme de corupţie din domeniul vamal.

La 1 aprilie 2022, Zelenski l-a destituit pe Naumov din gradul de general pentru „antieroism”.