SEMINȚELE de CHIMEN NEGRU determină celulele canceroase să se autodistrugă

Din cauza efectelor secundare teribile (uneori asociate cu o mortalitate crescută) pe care tratamentele disponibile pentru cancer le au, tot mai mulți pacienți caută alternative pentru chimioterapie și radioterapie.

Studiile științifice au început să confirme utilizarea unor substanțe naturale practicate de medicina populară, care s-au dovedit eficiente în prevenirea și tratarea cancerului fără efecte secundare. Una din aceste substanțe care a câștigat atenția cercetătorilor este thymoquinone – un compus activ regăsit în semințele de chimen negru, cunoscute și sub numele de semințe de negrilică (Nigella sativa). Oamenii de știință de la Institutul de Biochimie și Biotehnologie din Raiwan au descoperit că acest compus remarcabil exercită efecte citotoxice asupra unor linii de celule scuamoase cancerigene, prin mai multe mecanisme. Studiul a examinat o tulpină de carcinom cu celule scuamoase extrem de malignă de la diverși pacienți cu cancer oral. Acest tip de cancer cauzează de asemenea multe alte tipuri de cancer la cap și la gât. Liniile celulare au fost crescute în laborator și tratate cu diferite concentrații de thymoquinone. După numai 24 de ore de tratament, cercetătorii au observat un efect citotoxic asupra acestor celule. Evaluând mai departe cauzele acestui efect remarcabil, cercetătorii au reușit să demonstreze că thymoquinone s-a dovedit a fi un inhibitor puternic al viabilității celulelor canceroase orale prin două mecanisme anti-neoplazice diferite;

Mecanismul 1 – inducerea apoptozei (moartea celulară programată) Celulele noastre au un mecanism de moarte programată care intervine atunci când acestea devin dezordonate și apoi maligne. Dacă acest mecanism de siguranță eșuează, încep să apară tumorile, care cresc din aceste celule dezordonate. Thymoquinone a dovedit că induce acest mecanism de moarte programată în carcinomul cu celulele scuamoase, făcându-le să se auto-distrugă și să moară.

Mecanismul 2 – autofagia (consumarea propriilor țesuturi) Autofagia se referă la un mecanism celular în care componentele intracelulare sunt izolate în interiorul celulelor și apoi distruse. Cercetările sugerează că acest lucru suprimă tumorile prin izolarea părților afectate ale celulei, determinând chiar moartea celulelor maligne.

Thymoquinone are efecte inhibitoare puternice asupra carcinomul cu celule scuamoase, nu însă și asupra celulelor mucoase normale. Cercetătorii au testat efectele acestui compus din semințele de chimen asupra xenogrefelor (tumori implantate) la șoareci, și au descoperit că administrarea orală de thymoquinone a dus la reducerea profundă a mărimii tumorilor (în volum și greutate) la numai 20 de zile de tratament. Aceste efecte împotriva cancerului oral au fost observate atât in-vitro (culturi celulare), cât și in-vivo (modele de șoareci) Cercetătorii au concluzionat că thymoquinone este un candidat important pentru strategiile de prevenire și țintire a cancerului.