Președintele Serbiei: ‘Nu vom mai permite să fim un sac de box pentru nimeni’

Într-un moment în care încearcă un exercițiu de echilibru delicat în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina, Serbia a prezentat noile sale rachete sol-aer de fabricație chineză, o demonstrație de putere militară, relatează Al Jazeera.

Publicul și reprezentanții mass-media au fost invitați la expoziția de tehnică militară ce a avut loc pe aerodromul militar Batajnica de lângă Belgrad.

„Sunt mândru de armata sârbă, sunt mândru de un mare progres”, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucic, care a participat la expoziție flancat de comandanți militari care au urmărit un spectacol de acrobație cu avioane MiG-29 revizuite, donate de Rusia în 2017.

Vucic a declarat că sistemul de arme nu reprezintă o amenințare, ci doar un „puternic factor de descurajare” împotriva potențialilor atacatori.

„Nu vom mai permite să fim un sac de box pentru nimeni”, a declarat Vucic, referindu-se aparent la bombardarea de 78 de zile a Serbiei de către NATO în 1999.

Serbia nu recunoaște independența Kosovo, declarată în 2008 și are în continuare relații glaciale cu Croația și Muntenegru, membre NATO, precum și cu Bosnia, al cărei lider separatist sârb bosniac Milorad Dodik a participat sâmbătă la demonstrația militară.

Deși Serbia caută oficial să devină membră a Uniunii Europene, ea s-a înarmat în principal cu arme rusești și chinezești, inclusiv tancuri de luptă T-72, avioane de luptă MiG-29, elicoptere de atac Mi-35 și drone.

Sistemul sofisticat chinezesc sol-aer HQ-22, a cărui versiune de export este cunoscută sub numele de FK-3, a fost livrat luna trecută de o duzină de avioane de transport ale Forțelor Aeriene chineze, în ceea ce s-a considerat a fi cea mai mare livrare de arme chinezești în Europa.

Deși Serbia a votat în favoarea rezoluțiilor ONU care condamnă atacul sângeros al Rusiei asupra Ucrainei, Belgradul a refuzat să se alăture sancțiunilor internaționale împotriva aliaților săi de la Moscova sau să critice în mod direct atrocitățile aparente comise de trupele rusești în Ucraina.