Reuters. Serghei Lavrov în privința negocierilor cu Ucraina: ”Există o speranță că putem ajunge la un compromis”

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe,  a declarat că discuțiile de pace cu Ucraina nu au fost ușoare, dar că există speranța de a ajunge la un compromis.

Șeful diplomației de la Moscova a mai precizat că în acest moment este discutat serios statutul de neutralitate al Ucrainei, scrie Reuters.

„Negocierile nu sunt ușoare din motive evidente. Dar, cu toate acestea, există o speranță că putem ajunge la un compromis”,  a declarat Lavrov pentru RBC News.

„Statutul de neutralitate este acum discutat serios, împreună, desigur, cu garanții de securitate”, a mai spus Lavrov.

În interviul pentru RBC News, Lavrov a declarat că printre problemele cheie discutate se numără securitatea populației din estul Ucrainei, demilitarizarea Ucrainei și drepturile vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina.

Anunțul lui Lavrov a venit într-un moment în care avansul Rusiei pare cel puțin parțial blocat în mai multe puncte ale Ucrainei.

În paralel, oficialii din Ucraina au făcut, de asemenea, declarații pozitive dar prudente cu privire la negocierile de pace. Kievul a insistat că este dispus să negocieze pentru a pune capăt războiului, dar nu se va preda și nu va accepta ultimatumurile rusești.

Anunțând invazia pe 24 februarie, președintele Vladimir Putin a acuzat Statele Unite că amenință Rusia prin extinderea alianței militare NATO spre est.

Liderii NATO au subliniat că rolul alianței este unul defensiv și i-au sugerat Moscovei că în vreme ce Ucraina are dreptul de a cere intrarea în clubul militar, aderarea propriu-zisă nu este o chestiune discutată la zi.

În ultimele zile, președintele Volodimir Zelenski a adoptat un discurs mai temperat cu privire la o posibilă aderare la NATO, admițând că aceasta nu este deocamdată posibilă.

Înainte de debutul războiului, Putin a mai declarat că nu a existat altă opțiune decât lansarea invaziei – numită de el „operațiune militară specială”- deoarece vorbitorii de limbă rusă din Ucraina ar fi fost supuși unui genocid de către „naționaliștii și neonaziștii” de la Kiev.

Ucraina și Occidentul au spus că afirmațiile de genocid sunt nefondate.

Este neclar dacă printre revendicările actuale Rusiei se mai află și „denazificarea” Ucrainei, de asemenea enunțată de Putin anterior. Moscova nu a explicat clar ce anume ar presupune acest lucru.

De asemenea, este neclar care anume va fi statutul celor două regiuni separatiste Donețk și Luhansk, în urma unui eventual compromis. Kievul a spus de mai multe ori că nu va accepta pierderi teritoriale.