Ce spun serviciile secrete ale SUA despre următoarele acţiuni ale Rusiei împotriva Ucrainei şi despre posibilitatea unui atac nuclear

Avril Haines, directoarea comunităţii SUA de informaţii, a vorbit marţi în Congresul SUA despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, informează New York Times.

În opinia lui Haines, informaţiile colectate până acum arată că Rusia nu a anticipat respingerea puternică din partea majorităţii comunităţii internaţionale a agresiunii sale împotriva Ucrainei şi nici retragerea masivă a companiilor occidentale din țară.

În același timp ea spune că  ”este puţin probabil ca Putin să fie descurajat de aceste eşecuri”, întrucât el vede în operaţiune sa militară specială ca ”un război pe care nu-şi poate permite să-l piardă”.

”Rusia se confruntă cu mult mai multă rezistenţă decât se aştepta din partea Ucrainei. Invazia Rusiei în Ucraina este un şoc pentru ordinea geopolitică mondială”, a declarat Avril Haines.

Potrivit ei, Putin încearcă să-şi intensifice campania militară împotriva Ucrainei pentru a o împiedica să adere vreodată la NATO.

Întrebată despre ameninţarea cu recurgerea la arme nucleare făcută de Vladimir Putin, Avril Haines consideră că declaraţiile în acest sens fac parte dintr-un efort al Kremlinului de a descuraja Statele Unite şi NATO să se angajeze în război şi să ofere sprijin suplimentar Ucrainei.

Conform unei evaluări neclasificate a serviciilor secrete americane publicată marţi, Rusia ”nu doreşte un conflict direct cu forţele americane”.

Moscova ”consideră capacităţile sale nucleare ca fiind necesare pentru menţinerea descurajării şi atingerea obiectivelor sale într-un potenţial conflict împotriva Statelor Unite şi a NATO şi consideră că invocarea armamentului nuclear ca mijloc de intimidare reprezintă garantul suprem al Federaţiei Ruse”, se arată în raport.

”Rusia încearcă să ajungă la un acord cu Statele Unite în privinţa neinterferenţei reciproce în afacerile interne ale ambelor ţări şi pentru recunoaşterea de către Statele Unite a sferei de influenţă revendicate de Rusia asupra unei mari părţi a fostei Uniuni Sovietice”, conchid autorii evaluării.

La rândul său, directorul CIA, William Burns, spune că liderul de la Kremlin a lansat invazia ”hotărât să domine şi să controleze Ucraina”, mizând pe faptul că ţara vecină este slabă, că armata lui este capabilă de o victorie rapidă şi decisivă cu costuri minime şi că ar fi la adăpost de noi sancţiuni, deoarece Franţa şi Germania ar avea manifesta o reținere faţă de implementarea acestora.

”S-a dovedit că se înşeală din toate punctele de vedere”, a spus Burns.

William Burns spune că se aşteaptă ca actuala conducere a Rusiei să încerce în continuare să promoveze acuzaţii scandaloase la adresa Ucrainei.