Sesizarea de neconstitutionalitate formulata de Klaus Iohannis, respinsa de CCR

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins, astazi, sesizarea de neconstitutionalitate formulata de presedintele Klaus Iohannis pe Legea care prevede ca o diploma de doctorat poate fi anulata doar in instanta, dupa ce Parlamentul a modificat actul, in urma unei decizii de neconstitutionalitate.

Concret, CCR a respins, astazi, cu majoritate de voturi, sesizarea de neconstitutionalitate a presedintelui Klaus Iohannis pe Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011.

CCR a respins sesizarea PNL privind invalidarea mandatului de parlamentar al lui Liviu Dragnea

Pe 19 aprilie, Klaus Iohannis a sesizat CCR pe aceasta lege.

„Tinand cont de faptul ca forma legii transmise la promulgare este una ulterioara procedurii de reexaminare, ca urmare a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 624/26 octombrie 2016 (publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 937 din 22 noiembrie 2016) si avand in vedere faptul ca Parlamentul a adoptat o serie de reglementari care sunt contrare si excedeaza limitelor deciziei mentionate, consideram ca Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 este adoptata cu incalcarea dispozitiilor art. 147 alin. (2) si (4) din Constitutie. Totodata, consideram ca legea mentionata fost adoptata si cu incalcarea prevederilor art. 61 alin. (2) si ale art. 75 alin. (1) din Constitutie„, arata un comunicat de catre Administratia Prezidentiala.

Klaus Iohannis considera ca legea a fost adoptata, in procedura reexaminarii, cu ignorarea Deciziei CCR din 26 octombrie 2016 prin care a fost constatata neconstitutionalitatea actului normativ in ansamblul sau. Astfel, potrivit deciziei CCR, procedura legislativa trebuia sistata si reluata de Parlament. In urma reexaminarii, legea a fost trimisa de Parlament pentru promulgare, pe 10 aprilie. Sesizarea de neconstitutionalitate anterioara a fost trimisa de Guvern si un grup de senatori pe 13 octombrie 2016.

Presedintele mentioneaza ca procesul de reexaminare vizeaza exclusiv punerea de acord cu decizia Curtii a acelor dispozitii constatate neconstitutionale, dintr-o lege nepromulgata inca.

In cazul de fata, Parlamentul a eliminat unele texte, a adaugat unele noi si a operat modificari, fara ca acestea sa fi facut obiectul sesizarii de neconstitutionalitate si, in mod evident, contrar solutiei dispuse de catre instanta constitutionala prin Decizia nr. 624/2016. Examinand legea adoptata de Parlament in forma in care aceasta a fost retrimisa la promulgare, reiese ca anumite texte din legea criticata au fost eliminate, iar altele au fost modificate desi acestea nu au facut obiectul sesizarii de neconstitutionalitate, in timp ce altele au fost introduse fara ca acestea sa aiba vreo legatura cu forma initia

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !