13.5 C
București
luni, 19 aprilie 2021

Ce sa faci pentru a nu lua răceală de la persoanele bolnave de lângă tine

Pentru ca multi oameni care sunt bolnavi nu stau acasa, asa cum ar trebui, iata ce trebuie sa facem pentru a nu lua raceala atunci cand acestia tusesc si stranuta, raspandind infectia in aer:

1. Fa curatenie de la A la Z
Atunci când cineva din casă e bolnav, asigură-te că speli podelele, suprafețele meselor, tăblia patului, mânerele ușilor, întrerupătoarele etc. Folosește substanțe dezinfectante și nu uita să aerisești camerele.

2. Asternuturile și prosoapele
Hainele, lenjeria de pat și prosoapele unei persoane bolnave ar trebui să fie spălate la o temperatură înaltă și, dacă e posibil, cu substanțe dezinfectante. Pentru hainele albe e suficient să folosești înălbitor cu clor. Pentru cele colorate poți să folosești geluri speciale. Nu uita să calci aceste lucruri după spălare, la temperatura maximă suportată. Aceste măsuri de precauție vor ucide virușii.

3. Igiena, bat-o vina!
Asigură-te că toate șervețelele folosite de pacient ajung repede la coșul de gunoi și că nu rămân pe rafturi sau canapea. Pacientul ar trebui să folosească o periuță de dinți nouă, pe care să o pună separate de a celorlați. După ce s-a vindecat, ar trebui să fie aruncată.

4. Praful
Pacientul ar trebui să evite lucrurile pe care se pune praful, deoarece acolo se strâng și bacteriile și virusurile, precum jucăriile moi, pernele decorative, păturile ușoare și alte asemenea lucruri care ar trebui să fie spălate.

5. Plante de interior potrivite
Plantele de interior care produc fitoncide ucid sau inhibă creșterea bacteriilor patogene, așa că ar merita să ai câteva în casă. Printre cele mai eficiente se numără Aloe Vera, begonia, iedera comună, mirtul etc.

6. Măștile de protectie
Când e sezonul răcelilor e foarte posibil să întâlnești oameni care poartă niște măști speciale în locurile publice, ca să nu prindă și ei un virus. Același obicei ar trebui să fie păstrat și acasă. E important să ții cont de două condiții: masca ar trebui să fie purtată la fiecare interacțiune cu pacientul și ar trebui să fie schimbaţi frecvent în timpul zilei.

7. Aromatizarea aerului
Aici se aplică același principiu ca la plantele de interior. Uleiurile esențiale produc și ele fitoncide care nu permit reproducerea virusurilor și bacteriilor. Cele mai utile sunt uleiurile de lavandă, eucalipt, busuioc, chimen dulce, citronelă și uleiuri de plante conifer. Sunt bune însă și ceapă și usturoiul. Folosește o lampă de arome pentru a umple aerul din cameră de uleiuri esențiale.

Dacă tu ești cel bolnav, iată ce poți face pentru a te simți mai bine în aceste momente deloc plăcute:

  1. Hidratează-te. Bea multe lichide, ca să înlocuiești lichidele pe care le pierzi din cauza bolii.
  2. Bea ceva cald și mănâncă supe calde. Acestea pot calma durerea de gât sau tusea. Băuturile pe bază de cafea nu sunt chiar cea mai bună alegere.
  3. Spală-te pe față cu apă rece. Atunci când ești bolnav pari obosit și slăbit. Dacă te speli pe față cu apă rece te vei simți mai bine.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate