Ultimate magazine theme for WordPress.

Sfintii Constantin si Elena: Ce sa FACI si ce sa NU FACI in aceasta zi

În fiecare an, pe data de 21 mai, creștinii ortodocși sărbătoresc ziua sfinților Constantin și Elena, împărații în timpul cărora creștinismul a devenit religie oficială a Imperiului Otoman.

Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena reprezintă cea mai importantă sărbătoare a lunii mai și este cinstită cu mare dragoste de către toți creștinii ortodocși, mărturii fiind numărul mare de oameni care le poartă numele, precum și numeroasele biserici care îi au ca ocrotitori.

Potrivit traditii-superstitii.ro, sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este cunoscută în popor și ca o sărbătoare a păsărilor de pădure, denumită Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Se spune că, în această zi de 21 mai, păsările de pădure își învață puii să zboare.

De asemenea, tradiția populară ne învață că în ziua Sfinților Constantin și Elena să nu lucrăm la câmp, pentru ca păsările cerului să nu distrugă holdele și strugurii.

Totodată, porumbul, ovăzul și meiul trebuie semănate până în ziua de 21 mai, deoarece tot ce va fi semănat dupa această zi se va usca.

Ziua de Sfântul Constantin și Elena aduce în tradiția românească un număr vast de obiceiuri și superstiții.

În ziua de Sfântul Constantin și Elena păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor așeza stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului.

Pentru a se apăra de forțele malefice, ciobanii aprind un foc mare și stau în jurul lui, iar prin fumul acestui foc obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele, pe timpul cât vor sta la stână.

În sate trebuie să fie zarvă mare, ca astfel să fie alungate eventualele vrăjitoare, ce vor sa ia din sporul laptelui.

Se înseamnă pe o bucată de lemn cilindric, numit raboj, laptele provenit de la oile fiecărui oier, pentru a vedea cine a strâns mai mult.

Femeile, pentru a alunga duhurile rele și necurate, tămâie și stropesc cu aghiasmă.

Sursa: traditii-superstitii.ro

loading...

Cmentariile sunt închise

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Accept Citeste mai mult

Politica de confidentialitate & cookies