Fostul premier japonez Shinzo Abe, aflat în stare gravă după un atentat la viaţa sa, a murit

Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit vineri la 67 de ani după ce a fost împuşcat în spate de un bărbat în timp ce ţinea un discurs electoral. El se afla în stare critică.

După atac Abe, cel mai longeviv prim-ministru al ţării , a fost transportat la spital cu elicopterul cu semne vitale. Un oficial din cadrul departamentului de pompier a declarat că fostul premier japonez s-ar fi aflat în stop cardio-respirator.

Postul public NHK a fost primul care a anunţat moartea sa.

Fostul lider japonez Shinzo Abe se afla în stare critică, după ce a fost împuşcat vineri dimineaţă, a declarat premierul Fumio Kishida. El a fost supus unui tratament de urgenţă, a precizat Kishida, adăugând că medicii se luptă pentru a-i salva viaţa lui Shinzo Abe.

Abe, în vârstă de 67 de ani, a fost împuşcat de două ori, iar al doilea foc de armă l-a atins în spate făcându-l să cadă la pământ. Reuters relatează, citând TBS Television, că fostul premier a fost împuşcat în partea stângă a pieptului şi în gât.

Atacatorul său, un bărbat de 41 de ani, a fost arestat sub acuzaţia de tentativă de omor, conform agenţiei Kyodo. El şi-a confecţionat singur arma cu care a tras, în Japonia fiind interzise armele de foc.

Abe, care se afla la Nara pentru a ţine un discurs de campanie înaintea alegerilor pentru camera superioară, ce urmau să aibă loc duminică, a fost un politician conservator cunoscut în principal pentru politica sa în domeniul economic ”Abenomics” şi pentru că a pledat pentru un rol mai proeminent pentru Armata Japoniei împotriva ameninţărilor tot mai mari din partea Coreei de Nord şi a unei Chine tot mai asertive.

După ce a demisionat brusc din funcţia de premier în 2007, la numai un an în funcţie, el a revenit pentru un al doilea mandat în 2012 , angajându-se să revigoreze o economie stagnantă, să slăbească limitele unei constituţii pacifiste de după cel de-al doilea război mondial şi să restabilească valorile conservatoare.

Când a deminsionat în 2020, Abe nu îşi indeplinise principala ambiţie politică – de a revizui constituţia „pacifistă” a Japoniei, care interzice ţării să folosească forţa militară pentru a rezolva disputele internaţionale. În ultimele săptămâni, el şi-a exprimat sprijinul pentru creşteri semnificative ale bugetului de apărare al Japoniei, invocând invadarea Ucrainei de către Rusia ca dovadă că Japonia ar trebui să rămână vigilentă în cazul unei invazii chineze a Taiwanului.