13.5 C
București
luni, 19 aprilie 2021

Și animalele pot lua coronavirus! Un câine a fost confirmat cu virusul apărut în China, după ce stăpâna lui a fost infectată

Un câine din rasa pomeranian a fost diagnosticat pozitiv cu noul coronavirus (Covid-19), după ce ar fi dobândit virusul de la stăpâna sa, Yvonne Chow Hau Yee, diagnosticată și ea cu coronavirus, noteaza Dailymail. Tânăra stăpână a câinelui locuiește în Hong Kong.

Potrivit oficialilor din Departamentul pentru Agricultură, Pescuit și Conservare din Hong Kong, câinele nu are simptome relevante de boală, însă este ținut în carantină, timp de 14 zile intr-un centru specializat. Medicii veterinari au anunțat că vor repeta testele.

Primul pas important spre o vaccinare eficientă împotriva noului coronavirus (nCoV) a fost făcut: medicii de la Chinese Center for Disease Control and Prevention (CDC) au izolat virusul și au analizat informațiile genetice ale acestuia, a declarat Xu Wenbo, directorul Institutului pentru boli virale, agenției de presă Xinhua. Niciodată în istoria omenirii nu s-a descoperit atât de repede trecerea unui agent patogen nou de la un animal încă necunoscut la om. Totodată, foarte rapidă a fost decodarea completă, colectarea informațiilor despre noul virus și publicarea lor în reviste de specialitate din toată lumea.

Cercetătorii chinezi au început deja dezvoltarea vaccinului. Și în Statele Unite, Australia și alte țări, medicii lucrează la crearea vaccinurilor: în Statele Unite, a fost fondat un nou grup de cercetare, la National Institute of Health (NIH), sub conducerea lui Antony S. Fauci, șeful Institutului pentru alergii și boli virale (NIAID). Dacă totul merge conform sperantelor si asteptarilor, primele teste ar trebui să aibă loc peste trei luni. Vaccinul ar fi disponibil cel devreme în vară.

Într-un articol recent, publicat în Journal of the American Medical Association, Fauci a scris că vaccinuri care au fost deja dezvoltate pentru alte două tipuri de coronavirus, SARS și MERS, ar putea reprezenta o bază bună pentru crearea imunizării împotriva nCoV.

Cercetătorii folosesc un virus inofensiv de răceală și încorporează componente ale coronavirusului în acesta, pentru a declanșa o reacție imunitară.

În 2003, grupul de cercetare condus de Andrea Gambotto, specialist în medicină moleculară la Universitatea din Pittsburgh, a generat trei viruși diferiți pentru vaccin. Aceștia au avut la bază diverse proteine: proteina Spike S1, care formează țepii asemănători unei coroane (”spikes”) la coronavirus, o proteină de membrană și o proteină nucleocapsidică a virusului original SARS. Dezvoltarea rapidă s-a realizat datorită faptului că întregul genom al virusului SARS a putut fi decodificat în timp record.

Cu toate acestea, dezvoltarea vaccinului SARS în 2003 nu a depășit administrarea lui la animale. Motivul principal a fost că epidemia SARS a trecut la scurt timp după ce medicii au testat cu succes vaccinul pe macaci.

Riscuri necunoscute: versatilitatea virusului

Un anumit factor, însă, face ca dezvoltarea vaccinurilor împotriva coronavirușilor să fie dificilă: aceștia sunt extrem de versatili. Și în cazul SARS a fost la fel. Medicii s-au temut că vaccinarea cu proteina Spike ar putea chiar accelera pătrunderea anumitor variante de viruși în corpul persoanei vaccinate.

Cu toate acestea, Fauci consideră că atât vaccinul Spike, cât și vaccinul cu proteină nucleocapsidică af putea fi o posibilă bază de cercetare pentru vaccinul împotriva nCoV. Producătorii de vaccinuri sunt și ei pregătiți, de pildă compania Novavax din Maryland, care lucrează deja la un vaccin MERS.

Și cercetătorii australieni au început dezvoltarea unui vaccin, sub coordonarea lui Keith Chappell de la Universitatea din Queensland. Aceștia lucrează împreună cu medici, în cadrul Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), la dezvoltarea unui nou tip de vaccinare, folosind așa-numita clemă moleculară. Ideea este de a face ca etapele incipiente ale virușilor să imite aspectul virușilor complet dezvoltați. Astfel, sistemul imunitar poate să-i atace înainte ca aceștia să fuzioneze cu celulele. Și această abordare este una ”de platformă”, la fel ca metodele cercetate în SUA. S-a dovedit deja că funcționează împotriva altor viruși periculoși, cum ar fi Ebola, MERS sau SARS, dar numai în laborator.

Cea mai mare provocare, ca și în cazul SARS, este rapiditatea cu care se poate dezvolta vaccinul. Cercetătorii americani din echipa lui Fauci speră să poată testa vaccinul pe oameni în trei luni. Dacă totul merge bine, vaccinul ar putea apărea pe piață în vara lui 2020. Ceea ce ar însemna un record. În cazul SARS, a durat 20 de luni de la secvențierea genelor până la dezvoltarea vaccinului.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate