Sindromul epuizarii profesionale, recunoscut oficial de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Prin ce se defineste

Organizatia Mondiala a Sanatatii a inclus pentru prima data sindromul epuizarii profesionale pe lista bolilor recunoscute, considerandu-l o afectiune profesionala.

Sindromul epuizarii profesionale sau „burn out” cum este cunoscut publicului larg a fost inclus de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in catalogul afectiunilor medicale, noteaza descopera.ro, care citeaza Science Alert. Rapoarte anterioare sugerau ca epuizarea profesionala va fi considerata drept afectiune medicala in cea de a XI-a editia a Catalogului International al Bolilor si Problemelor de Sanatate Inrudite (ICD). De fapt, conform declaratiilor oficiale, clasificarea se va face drept conditie profesionala.

Desi definirea si clasificarea epuizarii profesionale nu s-au schimbat considerabil de la momentul publicarii editiei a X-a a Catalogului International al Bolilor, expertii sunt de parere ca aceasta reclasificare va oferi o expunere mai mare si legitimitate unei probleme care adesea este trecuta cu vederea. Conform definitiei propuse, sindromul epuizarii profesionale este cauzat in principal de catre „o stare de stres cronica la locul de munca” si ca aceasta eticheta nu poate fi aplicata si in alte sfere ale vietii. De asemenea, expertii au prezentat urmatoarea definitie a epuizarii profesionale: „un sentiment accentuat de epuizare, indepartarea mentala fata de locul de munca sau cresterea cinismului fata de acesta corelate cu o reducere a eficientei profesionale”.

Parametrii dupa care poate sa fie identificata epuizarea profesionala au nevoie urgenta de clarificare, de aceea, noua clasificare se poate dovedi un pas important in aceasta directie. Momentan nu exista un standard care sa poata fi folosit pentru a identifica simptomele acestei conditii, asa cum au fost stabilite pentru alte probleme de sanatate psihica. Un studiu desfasurat in Marea Britanie a concluzionat ca 30% dintre expertii in resurse umane sunt de parere ca epuizarea profesionala este raspandita pe scara larga in companiile si organizatiile in care ei lucreaza. In timp ce un studiu realizat de catre Universitatea Harvard a ajuns la concluzia ca economia americana pierde anual 4,6 miliarde de dolari din cauza stresului profesional.

Organizatia Mondiala a Sana

 » Sursa: sanatate.bzi.ro