‘Sindromul morții subite la adulți’: Persoane tinere și sănătoase mor în mod misterios

Potrivit Colegiului Regal Australian al Medicilor Generaliști (RACGP), SADS – Sindromul morții subite la adulți sau Sindromul morții aritmice bruște, „este un termen generic care descrie decesul neașteptat al unor persoane tinere (de obicei în vârstă de 40 de ani), a cărui cauză,  în urma examinării post-mortem, nu a fost determinată, informează The Daily Wire.

„Lucra pentru o companie de publicitate și se descurca foarte bine. Mergea la sală și făcea 10.000 de pași în fiecare zi”, spune Margherita Cummins, a cărei fiică, Catherine Keane, a murit subit la vârsta de 31 de ani.

Colegele de apartament ale fiicei sale au găsit cadavrul lui Catherine, care nu coborâse la micul dejun.

„I-au trimis un mesaj la ora 11.20 și, pentru că nu le-a răspuns, au mers în camera ei și au constatat că murise. Prietena ei a auzit un zgomot în camera ei în jurul orei 3 dimineața și crede acum că atunci a murit”,  și-a amintit Cummins .

O altă familie și-a pierdut fiul sănătos, în vârstă de 19 ani, din cauza acestei afecțiuni misterioase, în aprilie 2021.

„Liam avea doar 19 ani, un tânăr vibrant, în formă și sănătos. Liam avea totul pentru el în viață, învăța să conducă, aștepta cu nerăbdare să meargă la concerte cu prietenii săi, multe excursii cu mașina și plănuia noua viață universitară, când totul i-a fost luat în mod crud. Toate speranțele și visele lui s-au dus și ne-au fost furate și nouă!”, scria familia sa.

Dr. Elizabeth Paratz, de la Institutul Baker Heart and Diabetes din Melbourne, a declarat că „în statul Victoria se înregistrează aproximativ 750 de cazuri pe an de persoane cu vârsta sub 50 de ani din Victoria cărora li se oprește brusc inima”.

„Dintre acestea, în aproximativ 100 nu se va găsi nicio cauză, chiar și după investigații extinse, cum ar fi o autopsie completă”, a adăugat ea.

Paratz a precizat că „cifrele au rămas în mod tragic constante de-a lungul anilor”, potrivit 7News.com.au.

Medical Daily a precizat că aproximativ 210.000 de persoane „mor brusc și neașteptat în fiecare an din cauza unui stop cardiac subit în Statele Unite”, citând American Heart Association.

RACGP precizează pe pagina sa de internet că „cele mai frecvente afecțiuni SADS includ sindroame genetice de aritmie, cum ar fi sindromul QT lung, tahicardia ventriculară polimorfă catecolaminergică (CPVT) și sindromul Brugada”.

„Aceste afecțiuni urmează un model ereditar autosomal dominant”, detaliază RACGP. „Prin urmare, rudele de gradul întâi (adică părinți, frați, frați, copii) ale unui individ care are o tulburare genetică aritmogenă au un risc de 50% de a avea, de asemenea, o variantă genetică pentru această afecțiune și, astfel, de a dezvolta afecțiunea respectivă. Toate aceste afecțiuni prezintă o variabilitate clinică considerabilă în cadrul familiilor și au penetranță incompletă.”