Sinteza măsurilor prezentate de Guvern. Accesul în centrele şi parcurile comerciale, muzee, biblioteci, librării, cinematografe permis persoanelor vaccinate sau cu test negativ nu mai vechi de 72 de ore

Guvernul a prezentat o sinteză a noilor măsuri de prevenire a răspândirii virusului. Acestea au intrat în vigoare sâmbătă, 8 ianuarie.

Sinteza măsurilor publicate de Guvern are în vedere centrele comerciale și accesul la acestea, dar și la muzee, biblioteci, librării, parcuri comerciale și cinematografe.
Acesul la acestea va fi permis persoanelor vaccinate sau pentru cei care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare.
Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-22,00 în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată
la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.Persoanele vaccinate sau care prezintă un test PCR negativ vor putea lua parte la activități, în limita a 50% din capacitate
Cursurile de instruire, inclusiv cele de formare profesională care necesită activităţi practice, workshop-uri, conferinţele, precum şi cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, sunt permise cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în interior sau în exterior, dar nu mai mult de 150 de persoane, în intervalul orar 5,00-22,00, cu asigurarea unei distanţe de 2 metri între persoane şi a unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană,cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de protecţie sanitară.
Transportul naval, aerian, rutier și feroviar se desfășoară cu respectarea normelor de intrate în vigoare. Pentru activitățile recreative, public trebuie să fie vaccinat sau să prezinte un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore, iar capacitatea va fi de 50%.