Sistemul centralizat de termoficare – cea mai buna solutie de furnizare a apei calde si a încalzirii pentru aglomerarile urbane

• Analizele facute de specialistii in domeniul termoficarii au aratat faptul ca sistemul centralizat de incalzire este cea mai buna solutie pentru viitor, asta daca este administrat in mod corect si eficient • Investitiile facute la nivel local in Iasi au crescut eficienta sistemului de termoficare, care se extinde si in alte zone ale orasului

Specialistii au ajuns la concluzia ca sistemul centralizat de termoficare este cea mai buna solutie privind furnizarea apei calde si a încalzirii pentru aglomerarile urbane. Incalzirea centralizata este metoda prin care reteaua de termoficare este construita si intretinuta de un operator, fiind in esenta o utilitate publica, iar in sarcina utilizatorului raman caloriferul si cateva conducte din interior.

În general, pentru a încalzi o locuinta la o temperatura confortabila de 20 de grade, este nevoie de aproximativ o gigacalorie de energie, iar incalzirea centralizata este teoretic cel mai ieftin mod de încalzire si, totodata, cel mai putin poluant. Cu toate ca, in ultimii 20 de ani, numerosi consumatori s-au debransat de la acest sistem din cauza neglijentei autoritatilor, investitiile realizate din fonduri europene au modernizat complet sistemul centralizat de termoficare al orasului.

Vezi si: Se extinde reteaua de termoficare a Iasului

„Investitiile realizate la nivel local în Iasi in sistemul centralizat de încalzire au ca obiectiv principal asigurarea confortului, iar apoi eficienta economica, prin reducerea facturii la consumatorul final prin masuri de reducere a pierderilor, masuri de eficientizare a consumului si eliminarea costurilor de întretinere generate de sursele individuale de energie termica”, au precizat reprezentantii Veolia Energie Iasi, operatorul de termoficare al orasului.

Vezi si: Inca 7 milioane lei cheltuiti in sistemul de termoficare din Iasi

In final se va ajunge la facturi mai mici pentru consumatori

Comform studiilor, sistemul centralizat de termoficare asigura multiple avantaje pentru un pret cu pâna la 18 procente mai mic pentru furnizarea caldurii si a apei calde. Acest lucru este posibil datorita costului mai mic al unei gigacalorii furnizate în sistem centralizat fata de una produsa de o centrala pe gaz, randamentului superior al instalatiilor în sistem centralizat si independentei fata de cresterea constanta a pretului gazului.

„Veolia Energie Iasi îsi propune noi investitii în anul 2019 pentru cresterea randamentului retelelor de termoficare, dar si a fiabilitatii si eficientei economice a echipamentelor de productie. Actiunile vor fi sustinute prin derularea unor proiecte ce vizeaza dezvoltarea rezidentiala, non-rezidentiala si prin extinderea retelelor în cartierele Bucium si Copou cu cofinantare guvernamentala”, au mai explicat reprezentantii Veolia.

In momentul de fata, la Iasi exista doua investitii majore aflate in derulare – „Reabilitarea sistemului de termoficare în Municipiul Iasi în vederea conformarii cu standardele de mediu privind emisiile în atmosfera si pentru cresterea eficientei energetice în alimentarea cu caldura urbana, etapa a II-a” in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare.

Vezi si: Schimbari importante pe piata energiei termice din Iasi. Investitiile reduc preturile si readuc consumatorii in sistemul centralizat

Un alt proiect în derulare este proiectul de reabilitare a retelelor termice si a sistemului de termoficare în municipiul Iasi.

 » Sursa: bzi.ro

loading...