Situatie fara iesire pentru bolnavii din Romania! Nu isi pot lua tratamentul compesat din orice farmacie

Asiguratii nu-si pot lua medicamentele compensate din orice farmacie din tara, ci doar din localitatea in care a fost emisa reteta. Reprezentantii CNAS au promis inca de anul trecut ca problema va fi rezolvata, sustinand ca de vina ar fi problemele tehnice, potrivit Mediafax. Elena Apostol are 25 de ani, iar de trei ani sufera de trombofilie, o afectiune a sangelui. Tanara este insarcinata, iar pe toata durata sarcinii trebuie sa urmeze, in fiecare zi, un tratament injectabil.

Ea spune ca medicamentul este foarte scump, dar este decontat in proportie de 90% de Casa Nationala de Asigurari in Sanatate (CNAS).
“Toate au fost bune si frumoase pana cand, acum de Sarbatori, am plecat impreuna cu sotul meu pentru o saptamana la parintii mei care nu stau in Bucuresti. Cand am plecat, am luat cu mine si reteta compensata de la medic pentru ca in acea saptamana ramaneam fara injectiile respective. Trebuie sa precizez ca se elibereaza un numar fix de injectii pe luna, adica 31. (…) Mi-am luat reteta si am intrat in prima farmacie, unde mi s-a spus ca tratamentul trebuie luat din orasul in care a fost eliberata reteta. Bineinteles ca m-am dus la o alta farmacie. Acolo, aceeasi poveste”, a declarat, pentru Mediafax, Elena Apostol. Tanara spune pentru a obtine tratamentul, sotul ei a mers in Bucuresti si in total a facut 200 de kilometri. “Este inacceptabil ce se intampla. (…) Dupa intamplarea asta, am discutat cu mai multe persoane care s-au tot plans de acelasi lucru. Va dati seama ca sunt oameni a caror viata depinde de un tratament, asa cum s-a intamplat si cu mine. Evolutia sarcinii mele depinde de aceste injectii. Ce inseamna asta? Ca daca esti bolnav, trebuie sa iti calculezi iesirile din oras in functie de data la care trebuie sa iti cumperi tratamentul pentru ca altfel risti sa ramai fara medicament”, a mai adaugat Elena Apostol.

Religia i-a facut sa ia aceasta decizie controversata! Sute de ieseni au facut acest lucru fara sa stea pe ganduri. Iata ce spun fetele bisericesti

Farmacistii spun ca s-au intalnit cu aceasta situatie, dar ca nu pot face nimic.
“Cunosc aceasta problema si chiar am avut cateva cazuri. (…) Nu departe de farmacie sunt caminele la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative si am avut cazuri in care studentii au venit sa le eliberez medicamentele compensate, dar pentru ca au mers la medicul de familie din judetul lor nu le-am putut elibera. (…) Unii le-au cumparat, daca au fost mai ieftine, dar daca erau mai scumpe nu, le-am spus sa mearga in judet”, a declarat Alexandra Marin, farmacista.

Alexandra Marin spune ca daca ar da medicamentele pacientilor ar risca sa nu primeasca apoi banii de la Casa Nationala de Asigurari in Sanatate si sa plateasca tratamentele din propriul buzunar.
“Imi pare rau de ei ca trebuie sa mearga, poate, si sute de kilometri pentru a ajunge in judet, dar conform regulamentului eu nu am voie sa le dau”,

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !