Sociolog rus, din opoziție, despre câți ruși sunt de acord cu războiul din Ucraina și dacă l-ar urma pe Putin într-un conflict cu NATO

Pe baza documentelor armatei ruse și a susținerii populare pentru Vladimir Putin, Grigory Yudin, unul dintre cei mai cunoscuți sociologi din Moscova, afirmă că în Rusia există starea de spirit necesară pentru un aborda un conflict cu NATO.

Grigory Yudin este coordonatorul primului masterat de filosofie politică din Rusia, la Şcoala de Ştiinţe Sociale şi Economice din Moscova, unde predă Sociologie şi Știinţe politice.

Yudin a fost unul dintre protestatarii ajunși în spital, după ce a fost lovit de poliție la o manifestație împotriva războiului din Ucraina.

Pe 14 martie, Grigory Yudin a acordat un interviu pentru Novaia Gazeta, unul dintre puținele ziare de opoziție din Rusia.

Yudin afirmă că are cunoștință de trei sondaje de opinie făcute în Rusia.

”Știu despre trei astfel de studii independente. Rezultatele sunt mai mult sau mai puțin aceleași. Sunt sondaje realizate de oameni mai competenți, așa că încearcă să facă totul cu atenție.

Ce arată ele? Reacția pozitivă a societății la acțiunile președintelui rus în Ucraina se menține la nivelul de aproximativ 60%. Reacție negativă la nivelul de 20-25%. Restul au ezitat să răspundă”.

Sociologul semnalează și existența unei pături dure a societății ruse, pentru care Occidentull este ”dușmanul”, aproape în orice situație, dar că nu poate evalua cu precizie dimensiunea acestei categorii.

”Estimarea mea intuitivă, dar în care pot greși, este că aproximativ 20-25% dintre ruși sunt puternic militarizați. Sunt agresivi și chiar vor să omoare.

De aici și până la 60%, cât sunt de acord cu războiul, se întinde un univers al populației aflate ”într-un fel de negare a realității, acceptând mecanic și mai degrabă pasiv interpretările date de propaganda de stat”, susține Yudin.

Sociologul  avertizează asupra faptului că o potențială extindere conflictului nu e improbabilă, așa cum poate Occidentul ar fi tentat să creadă.

Care este motivul? Putin se sprijină pe o societate divizată, atomizată, în care ”simptomele sunt rele, la nivelul fiecărui individ. Resentiment. Resentiment. Răutate. Dorința de a se răzbuna. Un sentiment constant de pericol. Conexiuni orizontale rupte”.

În plus, mai bănuiesc că percepția actuală a celui de-Al Doilea Război Mondial, întreaga sa narațiune, nu lasă nicio șansă societății ruse să analizeze cauzele nazismului, s-i înțeleagă fundamentele sociale. Credem profund că nazismul este ceva care se poate întâmpla cuiva, dar nu și nouă”, afirmă sociologul Grigory Yudin.

Profesorul moscovit spune că există totuși și părți încurajatoare. Se îndoiește de posibilitatea, dar și dorința reală a populației, ca Rusia să reușească de una singură.

”Rusia nu va putea fi niciodată autarhie, pentru că, din punct de vedere istoric, dimpotrivă, rusului îi place să alerge și să ajungă la toți oamenii din lume pentru a le spune cum nu are nevoie de lume și cât de indiferentă îi este”, spune sociologul.

Grigory Yudin califică ceea ce încearcă Putin după sancțiuni, asigurând țara că se poate dezvolta fără lume, reprezintă ”un proiect al autarhiei, care este o tulburare tipică nevrotică sau chiar isterică”.

Sociologul rus este de părere că, dacă nu se declanșează un război cu risc existențial pentru omenire, țara sa are o șansă, dar va începe o refacere de la ”condiții monstruoase de pornire”.

Yudin consideră că nu se va putea face nimic fără implicarea în politică a unei noi generații.

”Înainte, cei tineri sau profesioniștii au încercat să nu intre în politică, pentru că erau și ei deja infectați cu indiferență. Dar acum miza este de așa natură încât trebuie să mergem în politică”, a încheiat Grigory Yudin interviul pentru Novaia Gazeta.