luni, 21 septembrie 2020

Sociologul Gelu Duminică despre scandalurile din comunitățile rome: Au reușit să învingă statul, aveau AK47 modificat cu permis

Știrile zilei

Trebuie sa stii asta! Cum sa supravietuiesti unui infarct cand esti singur!

Deoarece multi oameni sunt singuri cand sufera un atac de cord, fara ajutor, persoana a carei inima bate necorespunzator...

Drama trăită de o femeie de 68 de ani după ce s-a căsătorit cu un bărbat cu 30 de ani mai tânăr. Ireal ce...

O femeie de 68 de ani din Marea Britanie trăiește o dramă după ce s-a îndrăgostit de un bărbat...

Bărbatul crescut de lupi are un mesaj terifiant pentru oameni. Ireal ce au fost în stare să-i facă!

Marcos Rodriguez Pantoja, un bărbat care susţine că a fost crescut de o familie de lupi, alături de care...

Scandaluri violente au avut loc în prima zi de Paște, în cartiere mărginașe, rău famate, din București, Săcele și Ploiești. Polițiștii și jandarmii au fost nevoiți să intervină cu armamentul din dotare, iar în județul Brașov primele forțe care au fost chemate au fost nevoite să se retragă și să aștepte întăriri, după ce au picat în mijlocul unui conflict violent între vecini. Aproape la fel cum s-a întâmplat la Hunedoara, unde primele echipaje au fost depășite numeric și au preferat să se replieze, atunci când au văzut că nici focurile de avertisment nu îi impresionează pe localnicii violenți.

Sociologul Gelu Diminică a spus că intervenția forțelor de ordine din București a fost una „specifică” și „normală”: „Au pus în aplicare mandatul pe care îl au și sper ca descreierații ăia să primească pedeapsa pe care o merită”.

„De cealaltă parte, toate comunitățile astea în care am avut probleme în ultimele zile, Mimiu din Ploiești, Strachina în Țăndărei, Micro 9 din Hunedoara, toate sunt ceea ce se numesc ghetouri. Din păcate, toți indicatorii de sărăcie sunt la ei acasă. Și de foarte multe ori instituția statului consideră zona aia ca și cum nu există pe hartă”.

Sociologul a amintit că la nivel european există fonduri care permit țărilor membre UE să investească în astfel de comunități, pentru promovarea educației de calitate și reducerea sărăciei: „Asta e prevenția!”

„Forța pumnului este mult mai importantă decât «dialogul intracomunitar coerent bazat pe valori comune»”
„Oamenii ăia de acolo sunt învățați să fie șmecheri, că tupeul ține loc de orice și că prin tupeu își câștigă respectul. Forța pumnului este mult mai importantă decât «dialogul intracomunitar coerent bazat pe valori comune», pentru că oamenii ăia au fost la marginea comunităților dintotdeauna și aici nu vorbim de etnie”, a adăugat el.

Gelu Duminică a atras atenția în acest sens că ceea ce ar trebui să fie prevenție nu este specific comunităților rome, ci ghetourilor: „Nivelul educației e foarte jos, cred că sunt doi în școala aia, care e mare, care au mers la liceu”.

„Acolo, majoritatea termină școala și nu știu să scrie și să citească”, a subliniat sociologul.

Întrebat care ar trebui să fie reacția polițiștilor în astfel de cazuri, în contextul în care unul dintre scandalagii spunea să vină poliția să o „răstoarne”, sociologul a explicat că este vorba despre „puterea legii cu care ei sunt obișnuiți”.

„Vă dau exemplul Țăndărei. Ăia, la nivel local, înainte de carantină, se băteau pe burtă cu polițiștii. Cine avea tupeu să le zică ceva șmecherilor de la Țăndărei? Reușiseră să învingă statul, au transformat un AK47 în armă de vânătoare, pentru care aveau și permis de port-armă. Vă dați seama ce corupție endemică e acolo, câtă protecție au avut ăia? Cărui polițist local nu-i tremurau chiloții pe el, când îl vedea pe șmecherul care nu stă în carantină că stă la masă cu primarul, bătându-se pe burtă? A fost nevoie să vină alți polițiști din altă localitate și Armata ca să se liniștească”, a spus Gelu Duminică.

În urma unei razii la Țăndărei, au fost confiscate 11 arme de foc și 2 neletale de la persoanele intrate în carantină. Potrivit Deutsche Welle, care citează într-un reportaj declarațiile unor martori la acțiunea poliției, armele confiscate sunt puști de asalt Kalasnikov, AK-47, pe care polițiștii și jandarmii le confiscaseră în urmă cu zece ani, la începutul dosarului internațional legat de traficul de carne vie. La finalul procesului însă, după achitarea tuturor inculpaților, armele au fost returnate deținătorilor.

loading...
- Advertisement -

Advertoriale promovate

Alte articole pe aceiași temă