Spania intenționează să amendeze cu până la 60.000 de euro risipa alimentară, să oblige restaurantele să ofere mâncarea neterminată la pachet, iar marketurile să dea fructele nevândute pentru gemuri sau sucuri

Legislativul spaniol urmează să dezbată un proiect de lege care prevede că atât supermarketurile cât și restaurantele vor trebui să găsească modalități de distribuire a alimentelor către ONG-uri și bănci de alimente, înainte de termenul de expirare.

De asemenea, restaurantele vor trebui să ofere clienților recipiente gratuite pentru a-și duce mâncarea acasă, o practică neobișnuită în Spania.

În cazurile în care, de exemplu, fructele devin prea coapte pentru a fi vândute, acestea vor trebui să fie folosite pentru gemuri sau sucuri, sau în cazurile în care nu mai sunt sigure pentru consumul uman, trebuie folosite pentru hrana animalelor sau transformate în compost.

“Într-o lume în care, din păcate, foamea și malnutriția încă mai există, acestea sunt lucruri care împovărează conștiința tuturor”, a declarat ministrul spaniol al Alimentației, Luis Planas.

Amenzile sunt cuprinse între 2.000 și 60 de mii de euro.

În conformitate cu obiectivele stabilite de ONU, Uniunea Europeană s-a angajat să reducă la jumătate risipa alimentară, atât a companiilor, cât și a consumatorilor, până în 2030.