sâmbătă, 26 septembrie 2020

Starețului mănăstirii Stânișoara, Laurențiu Popa, a decedat din cauza infecției cu SARS-CoV-2

Știrile zilei

Ce spune Tavi Colen despre fosta soţie a lui Alin Oprea: „M-am trezit cu ea în casă…”

Tavi Colen, fostul coleg de trupă al lui Alin Oprea, se implică din nou în scandalul divorţului dintre Alin...

Declarațiile lui Gheorghe Dincă din instanță au fost făcute publice

Declarațiile lui Gheorghe Dincă din instanță au fost făcute publice de către Alexandru Cumpănașu. Acesta a venit cu noi...

Strigătul de ajutor al lui Mihăiță, băiețelul orfan care vrea să zboare: „Vrea să fie un copil normal”

Micuțul în vârstă de șase ani își dorește să fie ca un copil normal, să poată merge și alerga,...

În cursul zilei de marți a fost anunțat decesul starețului mănăstirii Stânișoara, Laurențiu Popa. În urmă cu două săptămâni, duhovnicul a fost diagnosticat pozitiv cu noul coronavirus, ajungând la terapie intensivă la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”. Surse din anturajul părintelui stareț au precizat că acesta suferea de un presupus cancer pulmonar.

Mănăstirea Stânișoara, numită, până în secolul al XVIII-lea, Nucet, este situată la poalele Masivului Cozia, pe versantul sudic, pe teritoriul orașului Călimănești, în județul Vâlcea. Numele mănăstirii vine de la stânele de oi ce existau în partea locului. Complexul mănăstirii Stânișoara a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Vâlcea din 2015.

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a transmis un cuvânt emoționant la moartea Părintelui Arhimandrit Laurențiu Popa (1954-2020). Precizăm că intertitlurile aparțin redacției.

„Cu multă durere am aflat vestea trecerii la cele veșnice, în dimineața zilei de 11 august, a părintelui Arhimandrit Laurențiu Popa, starețul Mănăstirii Stânișoara.

Cinstit de slujitori ai Bisericii, de monahi, de mulții ucenici pe care i-a avut și de credincioșii care l-au cunoscut, Arhimandritul Laurențiu Popa s-a făcut pe sine adevărat avvă, după modelul Patericului. Rugăciunea inimii, blândețea, smerenia, discreția duhovnicească, postirea, citirea la Psaltire, ascultarea și tăierea voii sunt coordonate ale vieții sale călugărești însușite încă din tinerețe de când a ucenicit pe lângă Părinții Cleopa Ilie și Paisie Olaru, pentru ca mai târziu să le împărtășească ucenicilor săi ca fiind dreptare ale mântuirii. Sarcina părintelui a fost, așadar, de a-i „naște” duhovnicește pe ceilalți în virtute spre cunoașterea lui Dumnezeu, prin lepădarea de patimi și așezarea minții în rugăciunea curată.

Blândețea și disciplina, credința statornică și dreaptă le experimentase în casa evlavioșilor săi părinți, Aurel și Aurica Popa, unde văzuse lumina zilei la data de 22 aprilie 1954, în satul Poiana, comuna Glăvănești din raionul Zeletin (județul Bacău).

loading...
- Advertisement -

Advertoriale promovate

Alte articole pe aceiași temă