Statistica a confirmat: Pensia medie lunara a crescut in primul trimestru 

Pensia medie lunara (determinata luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurari sociale, invaliditate, urmas etc. platite de casele de pensii) a fost de 1.227 lei, in creṣtere cu 0,3% faṭa de trimestrul precedent, potrivit datelor publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS).

Eugen Teodorovici: „Pana la sfarsitul anului sunt bani pentru ce ne-am angajat ca avem de facut”

In trimestrul I 2019, numarul mediu de pensionari a fost de 5,18 milioane de persoane, in scadere cu 17.000 fata de trimestrul precedent. Numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost de 4,68 milioane persoane, in scadere cu 8.000 persoane faṭa de trimestrul precedent.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 1.181 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit ṣi contribuṭia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 47,8% (comparativ cu 50,7% in trimestrul precedent). Indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum a fost de 98,6%.

De asemenea, comparativ cu trimestrul I al anului precedent, numarul mediu de pensionari a scazut cu 43.000 persoane, iar cel al categoriei apartinand asigurarilor sociale de stat a scazut cu 6.000 persoane. Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, cu 9,4% si respectiv cu10,2%. In trimestrul I 2019, comparativ cu trimestrul IV 2018, numarul mediu de pensionari a fost in scadere cu 17.000 persoane, in timp ce numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a scazut cu 8.000 persoane. Pensia medie lunara ṣi pensia medie de asigurari sociale de stat a crescut faṭa de trimestrul precedent, cu 0,3% ṣi respectiv cu 0,1%.

In primul trimestru al anului, pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 90,4% in totalul celor de asigurari sociale. Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (77,2%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii – anticipata si anticipata partial -au reprezentat 2,2%.

Raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 9 la 10. Acest raport prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariati in Municipiul Bucuresti, la 16 pensionari la 10 salariaṭi in judetul Teleorman, 15 la 10 in Giurgiu ṣi 14 la 10 in Botoṣani,Calaraṣi ṣi Vaslui. Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 558 de lei (946 lei in judetul Botoṣani, 954 lei in Giurgiu, 973 lei in Vrancea fata de 1.504 lei in Municipiul Bucuresti,

 » Sursa: bzi.ro