Statiunea care a ajuns ”rusinea” litoralului. Ce a gasit aici un strain: ”Nu ma mai intorc”

Ce poate fi mai rau ca, dupa un an de munca si asteptare, sa ajungi in sfarsit la mare si sa nimeresti in plin santier? Este adevarat ca litoralul romanesc are nevoie de schimbare, insa nu poti sa le vinzi oamenilor sejururi in praf, moloz, si zgomot de utilaje. Au fost surprinse in Eforie Sud si Eforie Nord situatii care pot strica vacanta oricui.

Orasul dintre ape, Eforie, este asezat pe o fasie de pamant intre Marea Neagra si lacul Techirghiol, oferind turistilor relaxarea plajei si beneficiile namolului sapropelic. Dar Nord sau Sud, cele doua Eforii ne ofera parca toate motivele pentru a le ocoli in aceasta vara. Nordul este un imens santier dezordonat, iar Sudul iti da impresia unei statiuni parasite.

Turist: „Seara ne place foarte mult Eforie Nord, ca nu se vede mizeria, dezastrul de pe strazi. Dezolant ce se intampla. Noi putem ocoli obstacolele, dar varstnicii care vin aici pentru tratament nu vad. Sunt expusi unui pericol. Am fost in vizita si in Eforie Sud. Am inteles ca, sub aceeasi umbrela administrativa, cred ca problema este acolo. Cred ca ar trebui sa auda domnul primar. Suntem romani si trebuie sa simtim romaneste litoralul asta.”

In Eforie Nord, lucrari ample brazdeaza statiunea. Strazile care duc la plaja sunt sparte de la un capat la altul, fara trotuare in unele zone, iar nori de praf te invaluie de peste tot.

Turist strain: „Foarte urat, nu vezi cum sunt drumurile? Jegos, foarte jegos. Este foarte, foarte murdar. Imi pare rau, trebuie sa faca ceva, nu ma mai intorc aici, probabil a fost ultima data.”

Statiunea este intr-un amplu proces de schimbare, cu fonduri europene. In prezent, sunt in implementare patru proiecte, de peste zece milioane de euro. Doua strazi vor fi reabilitate, lacul Belona va fi ecologizat, iar doua parcuri vor fi amenajate de la zero.

Lucrarile au inceput in primavara si au fost oprite, in iunie, odata cu venirea turistilor. In urma cu o luna, echipa „Inspectorul PRO” a stat de vorba cu primarul Robert Serban.

Robert Serban, primar: „Pana pe 20 iunie va fi circulabil.”

Reporter: „Se lucreaza?”

Primar: „Este o finantare europeana. Nu pot opri lucrarile.”

Reporter: „Circulabil la nivel de…?”

Robert Serban: „Sper sa putem pune primul strat de uzura.”

Si cu sperantele am ramas…20 iunie a trecut demult, dar bulevardul care face legatura intre oras si plaja a ramas la nivel de piatra si pamant, devenind o provocare pentru soferi si un risc pentru masini.

Robert Serban: „Singurul motiv care va impiedica este foarte greu sa le evacuam este circulabil. Am putea incerca sa discutam cu constructorul. Am discutat si inainte, dar volumul mare de turisti nu ne mai permite sa continuam lucrarile.”

Marcel Iftimie este seful politiei locale. Sustine pozitia domnului primar.

Marcel Iftimie, seful Politiei Locale: „Avand in vedere ca deja bulevardul este plin de masini,

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !