CNN. Blinken, șeful diplomației americane: Rusia ar putea fi sprijinită de China cu echipamente militare

SUA își manifestă îngrijorarea că China intenționează să asiste în mod direct Rusia cu echipamente militare, a declarat ministrul de Externe al SUA Antony Blinken.

Blinken a mai precizat că președintele american Joe Biden îl va amenința pe omologul său chinez, Xi Jinping, în convorbirea telefonică ce-o vor avea vineri, cu represalii în cazul în care va ”sprijini agresiunea rusă”, relatează CNN.

”Continuăm să cerem tuturor națiunilor, în special celor cu influență directă asupra Rusiei, să folosească orice pârghie pe care o au pentru a obliga Moscova să pună capăt acestui război.

Credem că în special China are responsabilitatea de a-și folosi influența asupra președintelui Putin și de a apăra regulile și principiile internaționale pe care pretinde că le susține”, a declarat Blinken.

Totodată, secretarul de stat al SUA a afirmat că, în schimb, ”se pare că China se îndreaptă în direcția opusă, refuzând să condamne această agresiune în timp ce încearcă să se prezinte drept un arbitru neutru”.

”Suntem îngrijorați că intenționează să asiste direct Rusia cu echipamente militare care ar fi folosite în Ucraina.

Președintele Biden va vorbi mâine cu președintele Xi și îi va spune că țara sa va fi responsabilă pentru orice act care vizează sprijinirea Rusiei în agresiunea ei și că nu vom ezita să îi impunem sancțiuni”, a adăugat Blinken, în ajunul convorbirii dintre Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping.