SUA au testat cu succes o rachetă hipersonică, lansată de un bombardier B-52

Surse militare americane au declarat pentru CNN că SUA au testat cu succes o rachetă hipersonică la jumătatea lunii martie dar informația a fost ținută secretă timp de două săptămâni pentru a nu escalada tensiunile cu Rusia, într-un moment care a coincis cu vizita președintelui Joe Biden în Europa.

Racheta hipersonică americană, numită Hypersonic Air-breathing Weapon Concept /HAWC (Armă Conceptuală Hipersonică) , a fost lansată de un bombardier strategic B-52 în largul coastei de vest a SUA și reprezintă primul test reușit al unei astfel de arme realizate de compania Lockheed Martin.

După lansare, un propulsor a accelerat racheta până la o viteză suficient de mare care să permită aprinderea motorului scramjet (statoreactor), astfel încât racheta să atingă o viteză hipersonică de peste 5 Mach.

Conform informațiilor obținute de CNN, racheta a zburat aproape 500 de kilometri, la o altitudine de circa 20.000 de metri.

Testul americanilor a fost realizat la doar câteva zile după ce Rusia a recunoscut oficial folosirea rachetei hipersonice Kinjal în războiul din Ucraina.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin nu s-a declarat impresionat de racheta hipersonică Kinjal a Rusiei și nu a considerat că această armă ”ar putea decide soarta unui război”.

Conform experților occidentali, Kinjal reprezintă o versiune care poate fi lansată din aer (de un avion MiG-31, în acest caz) a rachetei Iskander, care reprezintă o rachetă „clasică”, mai exact una balistică cu rază scurtă de acțiune.

În schimb, susțin americanii, racheta hipersonică HAWC recent testată, reprezintă o versiune mai sofisticată, care folosește motor scramjet.

În luna septembrie 2021, Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA (Agenţia pentru Proiecte de Cercetare Avansate în Domeniul Apărării) a anunțat testarea cu succes a unei arme hipersonice, produse de companie Raytheon.

În cadrul acestui test, DARPA a precizat că au fost atinse toate obiectivele propuse: integrarea rachetei pe platforma de lansare, separarea în siguranță de avion, aprinderea motorului de tip „booster” și zborul efectiv al rachetei care a atins viteze de peste Mach 5.

În luna octombrie 2021, Pentagonul a anunțat o altă testare, eșuată însă, a unei arme hipersonice.

În proiectul de buget pentru anul fiscal 2023, administrația Biden a solicitat 7,2 miliarde de dolari destinați „armelor cu rază lungă de acțiune”, categorie în care intră și rachetele hipersonice.