Sub 50% dintre tinerii romani economisesc, dar pe toti ii preocupa pensia

Este cunoscut faptul ca romanii nu prea economisesc, iar acest lucru pare sa fie valabil si pentru tineri. Cu toate acestea, pe toti ii preocupa pensia.

Revolut a analizat obiceiurile de economisire ale tinerilor din Romania si din alte tari europene in cadrul unui studiu desfasurat pe un esantion de peste 11.000 de respondenti, dintre care 3000 de romani.

Datele ne arata ca mai putin de jumatate (47.57% ) dintre dintre tinerii romani cu varsta cuprinsa intre 18 si 38 de ani economisesc in mod constant, iar altii 17,11% nu reusesc deloc sa puna bani deoparte.

Mai mult, majoritatea (61,45%) isi face griji cu privire la viitorul financiar si considera ca este dificil sa stranga bani in mod frecvent.

Conform datelor inregistrate, cei mai multi ”millennials” economisesc utilizand conturi de economii (47,95%) si numerar (23,22%). Din pacate, numarul celor care aleg variante precum actiuni, obligatiuni si fonduri mutuale nu depaseste 6%.

90,6% sustin ca ii preocupa foarte mult sa beneficieze de o pensie, iar 71,4% isi doresc sa primeasca de la angajatori mai multe sfaturi si informatii despre pensie si alte beneficii asemanatoare.

In mod paradoxal, in ciuda interesului crescut pentru veniturile din anii de pensie, doar 5% dintre tineri economisesc in acest scop.

Cat economisesc tinerii din principalele orase din Romania?

In mod surprinzator, bucurestenii nu detin locul intai in ceea ce priveste sumele economiste, desi au cele mai mari salarii la nivel national.  Brasovenii sunt in topul clasamentului, cu economii medii de 108,69 euro pe luna, urmati de bucuresteni care reusesc sa puna deoparte circa 89,25 euro lunar.

Sume aproximativ asemanatoare economisesc si tinerii din Iasi (86,59 euro/luna) sau Cluj (83,31 euro/luna), cu circa 60% mai mult fata de timisoreni, carora le raman in medie 50,17 euro dupa cheltuielile din fiecare luna.

Conform Millennial Money Report, europenii care reusesc sa economiseasca cei mai multi bani lunar sunt berlinezii. Acestia pun deoparte in fiecare luna peste 291 de euro, fiind indeaproape urmati de londonezi, cu 288 de euro lunar si de tinerii din Copenhaga, care economisesc 266 de euro la fiecare salariu.

B

 » Sursa: bzi.ro