Ultimate magazine theme for WordPress.

Superstitii de Sf. Constantin si Elena – De ce trebuie sa faci galagie mare in aceasta zi

An de an, pe data de 21 mai crestinii ortodocsi sarbatoresc ziua sfintilor Constantin si Elena, imparatii in timpul carora crestinismul a devenit religie oficiala in Imperiul Otoman.
Sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena reprezinta cea mai importanta sarbatoare a lunii mai si este cinstita cu mare dragoste de catre toti crestinii ortodocsi, marturii fiind numarul mare de oameni care le poarta numele, precum si numeroasele biserici care ii au ca ocrotitori.
In popor, sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena este cunoscuta si ca o sarbatoare a pasarilor de padure, denumita Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Se spune ca, in aceasta zi de 21 mai, pasarile de padure isi invata puii sa zboare.
De asemenea, traditia populara ne invata ca in ziua Sfintilor Constantin si Elena sa nu lucram la camp, pentru ca pasarile cerului sa nu distruga holdele si strugurii.
Totodata, porumbul, ovazul si meiul trebuie semanate pana in ziua de 21 mai, deoarece tot ce va fi semanat dupa aceasta zi se va usca.

Ziua Sfintilor Constantin si Elena imbogateste traditia romaneasca cu un numar vast de obiceiuri si superstitii, intalnite cu precadere la sate, dintre care:
In ziua de Sfantul Constantin si Elena pastorii hotarasc cine le va fi baci, unde vor aseza stanele si cine le va pazi pe timpul pasunatului;
Pentru a se apara de fortele malefice pe data de 21 mai ciobanii aprind un foc mare si stau in jurul lui, iar prin fumul acestui foc obisnuiesc sa treaca si oile, pentru a fi ferite de rele, in timpul cat vor sta la stana;
De Sfantul Constantin si Elena in sate trebuie sa fie zarva mare, ca astfel sa fie alungate eventualele vrajitoare, ce vor sa ia din sporul laptelui;
In ziua de Sfantul Constantin si Elena ciobanii inseamna pe o bucata de lemn cilindric, numit raboj, laptele provenit de la oile fiecaruia, pentru a vedea cine a strans mai mult, iar femeile, pentru a alunga duhurile rele si necurate, tamaie si stropesc cu aghiasma etc.

sursa: traditii-superstitii

loading...

Cmentariile sunt închise

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Accept Citeste mai mult

Politica de confidentialitate & cookies