Surpriza colosala pentru soferii din oras. Nimeni nu va mai avea voie in zona centrala. Harta finala a pietonalului

• In perioada urmatoare vor intra in vigoare o serie de masuri ce vor schimba total traficul din zona centrala a Iasului • Anuntul a fost facut tocmai de primarul Iasului, masurile urmand a dinamita toata zona centrala • Bulevardul Stefan cel Mare, zona din fata Teatrului National si nu numai vor deveni un lux pentru conducatorii auto

Dupa o serie de masuri privind interzicerea graduala a circulatiei autoturismelor cu norme de poluare mari, municipalitatea ieseana pregateste o noua surpriza conducatorilor auto din municipiu. Zona centrala a orasului ar urma sa se schimbe definitiv, asta pentru ca se va interzice circulatia rutiera pe mai multe artere centrale.

Astfel, pietonalul Stefan cel Mare si Sfant se va extinde pana in zona Casa Modei, in vreme ce artera din fata Teatrului National „Vasile Alecsandri” va deveni una pietonala. De altfel, edilul Mihai Chirica a anuntat recent ca exista deja un plan de circulatie pentru zona centrala, aplicarea acestuia ducând la reducerea traficului.

„Orice masura de circulatie este una sensibila. Intentia noastra este sa obtinem si avizul Politiei Rutiere pentru a închide zona centrala, circulatia pe bulevardul Stefan cel Mare sa fie închisa pâna la blocul Casei Modei, strada Agatha Bârsescu sa fie pietonala, iar strada Sfântul Sava doar în sens unic. Sunt reglementate aceste masuri, trebuie doar sa le aplicam. De asemenea, trebuie sa ne gândim cum prioritizam transportul public, în contextul în care vom primi mai multe loturi de autobuze electrice si tramvaie noi”, a precizat  primarul Mihai Chirica.

O alta masura care tine de zona centrala este si cea privind interzicerea virajului la stânga de pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfânt spre strada 14 Decembrie 1989. Aceasta este o prima masura legata de extinderea pietonalului de la Casa Modei, urmand a intra in vigoare in saptamanile viitoare.

Discutii de trafic cu Universitatea Tehnica

Toate aceste masuri ce tin de restrictionarea circulatiei în zona centrala a Iasului, problemele ridicate de masinile care nu respecta normele ecologice, au fost discutate cu studentii Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” (UTI). Discutiile s-au purtat în cadrul unui parteneriat mai amplu pe care aceasta institutie de învatamânt superior, prin prorectorul prof. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi, îl deruleaza cu municipalitatea ieseana.

„Trebuie sa specializam acest aparat, iar scopul meu este ca unul sau doi dintre voi sa lucrati în cadrul departamentului de trafic al Primariei. Ne-am propus ca în perioada urmatoare sa resistematizam semaforizarea stradala, doar daca este o necesitate, sau daca identificam solutii mai bune”, a spus edilul Iasului. In plus, primarul a scos în evidenta si cauzele care duc la aglomerarea circulatiei auto în municipiu.

Vezi si: Decizie bomba in traficul din Iasi. Schimbare uluitoare in cea mai aglomerata zona din municipiu

„Sunt doua motive, din punctul meu de vedere, pentru haosul din trafic: pe de o parte, nu exista un control al statului pentru dezvoltarea parcului auto sau reglementari de mediu, pe de alta parte,

 » Sursa: bzi.ro