Tancuri scoase pe străzile din China pentru a proteja sucursalele unor bănci – video

Imagini neobișnuite au fost publicate pe rețelele sociale, înfățișând imagini surprinse pe străzile unui oraș din China, în care apar tancuri scoase pe străzi pentru a proteja o sucursală a unei bănci.

Citând instituții de presă locale, utilizatorii de pe Reddit spun că filmările sunt făcute în orașul Rizhao, din provincia Shandong, iar tancurile au fost desfășurate pentru a proteja sucursala locală a unei bănci în centrul unui scandal.

Problema a apărut pentru prima dată în aprilie 2022, când publicația South China Morning Post a explicat într-un articol că unor deponenți din provinciile Henan și Anhui li s-a refuzat accesul la conturile bancare din cauza unei ”actualizări a sistemului”.

De atunci, depozitele bancare aflate în custodia Yuzhou Xinminsheng Village Bank, Shangcai Huimin County Bank, Zhecheng Huanghuai Community Bank și New Oriental Country Bank of Kaifeng din provincia Henan și Guzhen Xinhuaihe Village Bank din provincia vecină Anhui au fost afectate, scriu cei de la South China Morning Post.

Oamenii ar fi fost informați că economiile lor au devenit ”produse de investiții” și nu pot fi retrase.

Imaginile au fost surprinse în seara zilei de miercuri, 20 iulie.

Clipul video din Henan arată o coadă lungă de tancuri care îi împiedică pe localnici să ajungă la sucursala băncii.

Localnicii par agitați, dar sunt nevoiți să aștepte din cauza prezenței vehiculelor blindate.

Localnicii afectați de criza bancară, una dintre cele mai grave din ultimii ani din China, susțin că 40 de miliarde de yuani (6 miliarde de dolari) au dispărut din depozite și au protestat cerând accesul la economiile lor.

Li s-a spus să ”aştepte cu răbdare”, potrivit unui articol publicat luni, 18 iulie de South China Morning Post.

Unii dintre clienții care aveau depuși mai puțin de 50.000 de yuani (7.400 de dolari) în conturi și-au primit banii săptămâna trecută, dar alții încă așteaptă.

Autoritățile chineze au spus că băncile aflate în centrul controversei au fost preluate de Henan Xincaifu Group printr-un ”complot intern și extern” și au atras ”ilegal” deponenți.

O anchetă a autorităților în scandalul bancar este în desfășurare.