Te poti imbolnavi de la mirosul sosetelor murdare?

Un barbat din China mergea in fiecare zi pe jos de la serviciu pana acasa, isi scotea sosetele si le mirosea. Ciudat? Da. Daunator? Se pare ca da. Te poti imbolnavi de la mirosul sosetelor murdare? Iata la ce concluzie au ajuns specialistii!

Barbatul in varsta de 37 de ani a fost internat la spital cu o durere in piept si a fost diagnosticat cu o infectie fungica la plamani, o infectie pe care doctorii au asociat-o cu sporii fungici inhalati din sosete. Dar cum poate fi posibil sa faci o infectie ca aceasta de la mirosul sosetelor murdare?

Din punct de vedere tehnic, este foarte putin probabil ca acest lucru sa se intample. Cei mai multi specialisti nu au intalnit niciodata un caz ca acesta in experienta lor indelungata. Acestia sunt sceptici cu privire la veridicitatea cazului pacientului chinez. In plus, lipsa detaliilor despre caz in stirile locale, cum ar fi ce ciuperca a provocat infectia, ii face pe oamenii de stiinta sa aiba si mai multe dubii.

Din punct de vedere biologic, este posibil ca o persoana sa dezvolte o infectie pulmonara prin inhalarea sporilor fungici care s-au dezvoltat in sosetele sale. Intr-adevar, infectiile pulmonare din cauza inhalarii sporilor fungici sunt bine documentate. Exploratorii de pesteri, de exemplu, risca sa sufere de o infectie numita histoplasmoza, care este cauzata de inhalarea sporilor fungici ce se regasesc in excrementele de lilieci. Iar inhalarea sporilor fungici coccidioide, care se regasesc in vestul si sud-vestul Statelor Unite, poate provoca o infectie asemanatoare gripei, numita febra vaii.

Nu traim intr-o lume sterila, suntem inconjurati de bacterii si de ciuperci tot timpul. Asta nu inseamna ca ne vom imbolnvi neaparat. Ceea ce a fost diferit in cazul pacientului chinez a fost ca a pus sursa bacteriilor chiar in fata nasului sau si a inhalat destul de frecvent, in doze neobisnuit de mari si repetate, lucru care l-a facut susceptibil de a dezvolta o infectie. 

De asemenea, nu exista prea multe informatii despre pacient, pe baza rapoartelor disponibile. De exemplu, omul ar fi putut avea un sistem imunitar slabit, care l-ar fi facut mai sensibil la o astfel de infectie. Doctorul barbatului a declarat pentru stirile locale ca probabil pacientul are un sistem imunitat slabit, acest lucru datorandu-se lipsei de odihna, pentru ca avea grija de un copil. 
 
Insa

 » Sursa: sanatate.bzi.ro

loading...