O televiziune din Taiwan a anunțat, eronat, că țara a fost atacată de China

Un post de televiziune din Taiwan, susținut de guvern, și-a cerut scuze, miercuri dimineață, și i-a îndemnat pe oameni să nu se panicheze după ce a transmis, din greșeală, cproducerea unui atac chinez la Taipei.

Tensiunile pe fondul amenințărilor militare ale Beijingului împotriva Taiwanului sunt în creștere, notează Reuters.

În timpul unei știri transmise în direct miercuri dimineață, televiziunea taiwaneză anunța pe banda de alertă din josul ecranului că nave militare și infrastructură critică de la Taipei sunt lovite de rachete ale Chinei, potrivit unor rapoarte ale presei locale.

Alertele au inclus mesaje precum ”un război ar putea începe”, o gară importantă din Taipei a fost incendiată de ”agenți chinezi” și președintele Taiwanului declară stare de urgență.

Ulterior, la ora 10.00, o prezentatoare le-a transmis oamenilor, în timpul știrilor, să nu intre în panică.

”Cetățeni, vă rugăm să nu vă panicați. Clarificăm informația și ne cerem scuze”, a transmis prezentatoarea.

Ea a spus că alertele au fost pentru un exercițiu al pompierilor de marți, dar care au fost difuzate din cauza unei erori tehnice.

Taiwanul s-a plâns în ultimii doi ani de intensificarea activității militare chineze, inclusiv zboruri aproape zilnice ale forțelor aeriene în zona de apărare aeriană a Taiwanului.

De altfel, Taiwanul și-a ridicat nivelul de alertă de când Rusia a invadat Ucraina, de teamă că China ar putea folosi criza din estul Europei drept pretext pentru o mișcare similară.

Guvernul nu a raportat însă niciun semn că China este pe cale să invadeze.

China și Taiwanul s-au separat după războiul civil în 1949. China nu a renunțat niciodată la folosirea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său și pentru a forța insula să accepte pretențiile de suveranitate ale Beijingului.