Ion Țiriac: ”Ce obțin prin interzicerea lor la Wimbledon? Se toarnă benzină peste foc! Nu vrem război!”

Ion Ţiriac, prezent mai mereu la All-England Club, la cel mai prestigios turneu de tenis, cel de la Wimbledon, oferă o altă perspectivă asupra situației declanșate după ce organizatorii au anunţat că vor refuza înscrierea sportivilor din Rusia şi Belarus, la ediţia din acest an.

Decizia britanicilor a născut o situaţie atât de controversată, încât se va vorbi despre ea, aproape obsesiv, până la startul competiţiei, la data de 27 iunie.

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Tenis s-a alăturat celor care au criticat excluderea ruşilor şi bieloruşilor de la Wimbledon 2022, dar are și o propunere pentru organizatori.

”Am avut onoarea să-l cunosc personal pe Nelson Mandela şi îmi amintesc când spunea că sportul poate aduce oamenii împreună. Am fost la Jocurile Olimpice de la Sydney în 2000, iar Coreea de Nord a defilat alături de Coreea de Sud. A fost minunat.

Nimeni nu are dreptul să interzică unui tânăr sportiv, doar pentru că este rus sau belarus, să participe la un turneu internaţional.

Ce fac englezii? Ce obţin prin interzicerea tinerilor să-şi facă meseria„? Serveşte doar pentru a turna benzină pe foc. Nu vrem război, este o greşeală.

Din fericire, în Spania acceptăm ruşi şi bieloruşi. Dacă aş fi responsabil la Wimbledon aş inventa un ”wild card” (invitaţie – N.R.) la dublu masculin, feminin şi mixt, cu un rus şi un ucrainean împreună.

Pentru a le arăta oamenilor că popoarele pot trăi împreună în mod normal. Nu este momentul să facem această diferenţă politică pe terenurile de tenis”, a declarat Ion Țiriac.

Fostul sportiv a vorbit și despre un eveniment nefericit din cariera lui, când nu a putut participa la Jocurile Olimpice de Iarnă din 1960.

”Când aveam 15 ani am fost selectat pentru echipa națională de tineret de hochei pe gheață a României. Un an mai târziu, am fost chemat la lotul olimpic.

Am petrecut 4 ani, până în 1960, la 2.000 de metri altitudine, lângă un lac care îngheța iarna, făcând trei zile de antrenament cu sare, pentru a mă pregăti pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Squaw Valley din Statele Unite.

Cu o săptămână înainte de plecare, guvernul comunist român a decis să boicoteze olimpiadele pentru că Germania de Est nu a fost acceptată, ci doar Germania de Vest. A fost unul dintre cele mai mari dezastre din viața mea sportivă. O sa-mi aduc aminte mereu”, a adăugat Țiriac.