Tiroidita Hashimoto: tot ce trebuie sa stie bolnavul

Tiroidita cronica autoimuna, cunoscuta si sub numele de tiroidita Hashimoto, face parte din bolile tiroidiene inflamatorii, alaturi de tiroidita acuta si de tiroidita subacuta. Incidenta bolii este intre 0,5 si 5% si este mai frecvent intalnita la femei, in special la cele de varsta medie. Datorita aparitiei pe un teren cu predispozitie pentru bolile autoimune, TH se poate asocia cu vitiligo, psoriazis, poliartrita reumatoida; se presupune ca un consum crescut de iod favorizeaza aparitia bolii.

In cadrul acestei afectiuni sistemul imun al organismului ataca glanda tiroida, pe care o percepe ca fiind tesut strain. TH se caracterizeaza printr-o serie de semne si simptome; aspectul echografic este specific si ajuta la diagnosticarea TH. Inflamatia glandei tiroide apare, in TH, prin formarea de anticorpi ce ataca si distrug tesutul glandular, ducand la hipofunctie (hipotiroidie); acesti anticorpi indreptati impotriva propriilor tesuturi (autoanticorpi) au drept tinta proteine din structura tiroidei (tireoperoxidaza si tireoglobulina), inflamatia creata afectand productia de hormoni tiroidieni; scade, astfel, nivelul plasmatic al thiroxinei (T4) si triiodothyroninei (T3).

Glanda tiroida incearca sa compenseze lipsa hormonilor in organism prin cresterea in volum. Apare hiperplazia ce se evidentiaza clinic ca o gusa. Adesea tiroidita Hashimoto nu se insoteste de nicio manifestare clinica, fiind o descoperire de laborator. Pacientul cu TH incepe sa creasca in greutate (datorita incetinirii functiilor metabolice) si pot aparea:

-intoleranta la frig
-lentoare in miscari/ in gandire
-tulburari de memorie/ atentie
-fatigabilitate, astenie, depresie
-cefalee
-tegumente ingrosate
-redoare articulara
-bradicardie, uneori palpitatii
-retentie de lichide in organism
-fragilitate accentuata a firului de par
-la femei tulburari de ciclu menstrual, uneori
infertilitate
-macroglosie
-tranzit intestinal mai lent, constipatie

Testele de laborator utile in diagnosticarea si monitorizarea tiroiditei Hashimoto sunt reprezentate de nivelurile plasmatice ale hormonilor tiroidieni
(T3, T4, freeT4) si ale autoanticorpilor specifici (ATPO, ATG). Ecografia tiroidiana poate avea un aspect in limite normale; cel mai frecvent evidentiaza o tiroidita difuza, cu usoara crestere in volum a glandei si cu scaderea difuza a ecogenitatii, datorata cresterii perfuziei sanguine intraglandulare, cresterii celularitatii foliculare si scaderii productiei decoloid. Aspectul ecografic caracteristic este de tesut hipoecogen, neomogen, intens vascularizat, uneori cu tendinta la nodularizare.

Fiind o boala autoimuna nu exista tratament al TH. In hipotiroidie se administreaza Levotiroxina, scazand astfel riscul apa

 » Sursa: sanatate.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !