Tony Blair: Ne apropiem de sfârșitul dominației politice și economice a Occidentului

Fostul prim-ministru britanic Tony Blair este de părere că lumea trebuie să se pregătească pentru un nou concept al modului de distribuire al influenței în politica mondială, era dominației politicii occidentale în lume apropiindu-se de sfârșit, scrie The Independent.

Blair a subliniat că pe baza a contextului mondial actual, lumea se îndreaptă către un sistem politic cel puțin bipolar.

”Cea mai puternică schimbare geopolitică din acest secol va veni din China, nu din Rusia.

Ne apropiem de sfârșitul dominației politice și economice a Occidentului. Lumea va fi cel puțin bipolară și, eventual, multipolară”, a spus fostul premier într-un discurs la un eveniment anual organizat de Fundața Ditchley.

Blair a subliniat că China își dezvoltă potențialul economic și militar și devine a doua” superputere a lumii.

De asemenea, politicianul britanic spune că China nu ascunde faptul că intenționează să readucă Taiwanul sub controlul său și face pași din ce în ce mai agresivi.

Blair afirmă că că Beijingul va concura ”nu doar pentru putere, ci și împotriva sistemului nostru, a modului nostru de a guverna și de a trăi” și că Occidentul trebuie să fie suficient de puternic pentru a-și apăra sistemele și valorile.

Fostul premier britanic crede că pentru a putea contracara aceste pericole puterile occidentale trebuie să-și mărească cheltuielile de apărare pentru a-și menține superioritatea militară, extinzându-și influența prin construirea de legături stabile cu națiunile în curs de dezvoltare.

Blair afirmă că în același timp, aveau nevoie urgent să pună capăt ”nebuniei” din politica lor internă și să restabilească ”rațiunea și strategia”.

”Cum a ajuns Marea Britanie într-un punct în care Nigel Farage și Jeremy Corbyn au modelat politica, pentru un timp scurt, e adevărat. Sau America, un loc în care faptul că ai fost vaccinat denota loialitate politică?”.

Nebunia din propria noastră politică trebuie să înceteze. Nu ne putem permite luxul de a ne răsfăța fantezia. Trebuie să punem rațiunea și strategia înapoi în șa. și trebuie să facem acest lucru de urgență”, a spus Blair.