Traditie si superstitie. Cum te vindeca licuricii, broastele si radasca

Coarnele cele mai mari ale insectei numite boul lui Dumnezeu (bourel, radasca, ragace, cornac, etc.) sunt prinse de baieti la cheotoarea de la camasa, iar de catre fete sunt insirate ca margelele, dupa ce le-au gaurit, ca sa nu le curga sangele din nas, sa nu sufere de dureri de cap, sa-si recapete auzul, daca au surzit, si ca sa nu-i muste cainii. Coarnele sau aripile acestei insecte mai sunt purtate de fete in cosite, ca sa aiba par frumos. Cine va purta picioare de radasca in buzunar, va drumari bine si sanatos.

Si in alte tari (Germania, Franta, Italia) coarnele acestei insecte se poarta ca amuleta, spre a fi ferit de boli. De asemenea, la romani, dupa cum ne incredinteaza Pliniu, coarnele de radasca se atarnau la gatul copiilor, ca sa-i lecuiasca. Dupa traditia din judetul Arges, coarnele de radasca, legate la cheotoarea camasii, ii apara de traznet.

Prin simbolism magic, bolnavul de ochi se crede ca se va face bine daca va purta la sine un licurici. De asemenea, se crede ca orbul isi va recapata vederea daca va prinde 9 licurici. Veriguta de oua, depusa pe crengile de pomi de femela fluturelui numit „inelar”, e numita, dupa regiuni, „Stupitul cucului” sau „Somnisor”. Aceste ousoare le poarta, insirate ca margelele, mai ales fetele, ca sa aiba noroc in dragoste si ca sa nu se prinda farmecele de ele. In Muntenia, copilului care nu poate dormi, i se pun sub perna, la gat sau in fasa, ousoare de acestea, ca sa-i revina somnul.

Broasca e intrebuintata adesea ca amuleta. Deoarece se crede ca acest batracian absoarbe toata rautatea din corpul omului, se recomanda acelor care patimesc de friguri sa poarte da gat o broasca, timp de trei zile. Babele omoara un brotacel in rachiu, apoi il atarna intr-o legaturica la gatul copiilor bolnavi de friguri.

Si la alte popoare din Europa, broasca se poarta ca amuleta contra frigurilor. In Franta, o broscuta verde se atarna la gatul bolnavului de friguri sau i se pune pe pantece ori pe cap, iar adeseori i-o coase la palarie. La venetieni, se ia o broasca vie si se pune intr-un saculet, care se atarna la gatul celui ce patimeste de friguri, fara ca bolnavul sa stie ce i s-a pus inauntru.

In Abruzzi (Italia) se leaga la fruntea bolnavului o broasca vi

 » Sursa: culinar.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !