Traditii si superstitii. Cum iti arata sarea pe barbatul care-ti e ursit

Panea si sarea sunt de mare ajutor, ele alunga tot raul din casa. Noaptea e bine sa pui o bucatica de pane si sare pe fereastra, caci cate rautati imbla! Poate sa te poceasca vreun strigoi, sa mori. Dar daca pui o bucatica trebuie a doua zi s-o arunci, sa n-o mananci. Altii pun si apa, dar sa n-o bei, s-o arunci. Rautatile ce vin mananc si beu si apoi se duc – si atunci nu-ti fac nici un rau!

Unde este un copil mic in casa, pentru ca sa doarma copilul, sa pui o bucatica de pane si sare pe fereastra, ca sa asfinteasca soarele pe pane si pe sare. Cand se naste copilul in casa, sa nu steie sarea pe fereastra, caci nu poate veni ingerul, ii e drumul sarat. Ba chiar orisicand sa nu steie, caci fuge norocul, ii e drumul sarat.

Sarea nu se poate sa steie pe fereasta, caci se duce tot norocul pe ferestri, dupa cum spun obiceiurile din alte zone. Locul sarei e pe masa. In ziua de Pasti, sa nu imbli cu sare pe mani, caci asuzi la mani tot anul. Sarea sa nu steie pe horn sau sub horn, ca nu poti dormi. Cand se aprinde casa, sa pui indata sarea pe masa, ca te ingaduie focul pana scoti lucrurile.

Sarea sa nu steie pe fereastra, ca e huit in casa. Sare sa nu dai luni din casa, ca e huit toata saptamana. Cand se varsa chiperiul, presuri indata sare, ca sa nu fie huit. In ziua de Ispas, sa nu dai foc si sare din casa; foc, pentru ca tot anul vei avea huit, vor avea oamenii inima rea in casa ca focul; si sare nu se da, ca, daca ai vaci, nu vor avea smantana.

Cand da laptele in foc, sa presuri degraba sare, ca sa nu arda mana vacii. Cand dai cuiva lapte, sa-l sari, ca daca e sarat, nu-ti poate lua mana vacii. Cand ti-a dat cineva lapte, nu speli oala, ci pui o bucatica de pane si sare si-i dai astfeli mana inapoi. Cand descanti cuiva de o boala si este copil mic in casa, trebuie sa presuri copilului pe cap sare ori cenusa, ca sa nu se prinda boala celui ce sa descanta de copil.

Ca sa stii ce sex va fi copilul pe care-l poarta mama in pantece, sa o presuri fara ca ea sa stie pe cap cu sare si, de se va prinde cu mana de gura, va avea o fata; de se va prinde de nas, va avea baiat; sau de alte parti, precum: ochii, sprancenele, inchipuie gen femeiesc; capul, barbatesc, etc.

E tare bine cand gresesti mancarea sau mamaliga nesarata. In Mihalcea, sunt case unde se face mamaliga nesarata, ca le merge bine. Pe necuratul cine-l are, ii da mancare nesarata. Ian sa pui sare si vei vedea! Doamne fereste ce face!

Ca sa-si vada ursitoriul fetele,

 » Sursa: culinar.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !