24 C
București
sâmbătă, 12 iunie 2021

Tragedia de la Spitalul Floreasca scoate la iveală adevăruri despre mafia din domeniul medical

„Este un eveniment catastrofal”, a spus Klaus Iohannis joi, în primele sale declarații privind tragedia de la spitalul Floreasca. Preşedintele României este de părere că o reformă în domeniul sănătăţii este necesară, asigurandu-ne că se va întâmpla acest lucru.

„În primul rând este un eveniment catastrofal, trist, inadmisibil, dar el s-a produs regretabil. Ministerul a reacţionat ferm şi prompt. Reacţia a fost adecvată. Am auzit de acea scrisoare. O atitudine care este regretabilă şi ciudată şi sper că se datorează unei atitudini nefericite de moment. Nu aş comenta mai mult. Se vede cu atât mai mult că este nevoie de o reformă profundă şi în acest domeniu şi aceasta se va produce”, a spus Klaus Iohannis.

Au fost publicate mai multe fotografii din sala de operaţie în care chirurgul, Mircea Beuran, este surprins în apropierea pacientei arse fără echipamentul specific şi fără să se dezinfecteze, de către deputatul USR, Emanuel Ungureanu. Acesta a scris pe pagina sa de Facebook următorul mesaj: „Beuran a intrat în sală după ce pacienta a fost arsă de rezidentul lui lăsat nesupravegheat. Cum a intrat? Ca un nesimţit. Fără să se dezinfecteze, cu ceasul pe mână, cu echipamentul de pe secţie, într-un cuvânt „ca de pe stradă”! Aşa cum îl vedeţi, plin de microbi şi bacterii, a pus mâna pe bolnava arsă, a contaminat câmpul operator şi a participat la câteva manevre chirurgicale”.

Vineri dimineaţă urmează audierea chirurgului, la Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei. Miercuri, au fost deja audiați mai mulţi medici rezidenţi şi asistenţi medicali ca martori.

Concluziile anchetei în acest caz au fost făcute publice marți, de către Corpul de control al Ministrului Sănătății, considerandu-se că s-a utilizat dezinfectantul în mod greșit în protocolul preoperator, iar în sală nu a existat niciun medic care să supreavegheze chirurgul rezident în timpul operaţiei.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a spus că a fost identificat un alt caz în care un pacient a fost ars în sala de operaţii. În apărarea sa, Mircea Beuran a răspuns că acuzaţiile care i se aduc sunt unele generale.

Hotărarea Ministerului Sănătăţii a fost eliberarea din funcţia de şef al secţiei de chirurgie a lui Mircea Beuran, în contextul în care oficialii din minister au acuzat că nu au fost informaţi şi că s-a încercat muşamalizarea incidentului. Spre surprinderea acestora, minim 25 de medici de la Spitalul Floreasca au anunţat că îşi întrerup activitatea în semn de solidaritate cu medicul Beuran, acuzând că se iau hotărari înainte ca ancheta să fie finalizată, iar imaginea unor medici de prestigiu este afectată pe nemerit.

„Reacţia este specifică castelor comuniste sau al unui sindicat al mafiei, şi arată cum în sistemul nostru medical plicul este cel care a ordonat ierarhiile. Întreg episodul ne arată mentalităţile bolnave care încă domină sistemul. Avem un şef care-şi pune parafa doar ca să creadă pacientul că în sala de operaţii a intrat marele profesor, creându-i astfel o imagine de zeu. Iar în cazul unui eşec se dă vina pe altceva, Dumnezeu, aparatură, minister, oricine altcineva. Aşa cum am văzut şi acum, primul instinct a fost să se spună că nu s-a întâmplat şi apoi că e vorba de un incident minor. Unii medici nu au făcut decât să acopere acest tip de nereguli. Din păcate pentru ei, aici e vorba de un spital modern, cu toată aparatura modernă, e mai greu să dai vina pe o priză. Iar când avem dovada clară că mare le şef intră în sala de operaţii îmbrăcat ca pe stradă, şi ne spune că nu e nimic în neregulă, înseamnă că ne crede pe toţi cretini”, a declarat deputatul USR, Emanuel Ungureanu.

„Oamenii aştia uită pentru cine fac profesia asta. Oricine greşeşte, iar acolo în mod clar a fost o eroare. Vorbim de o pacientă care a intrat în sala de operaţii şi a ieşit arsă de acolo. Dacă nu a avut vreo boală care s-o facă să explodeze, atunci undeva s-a greşit. Nu poţi să vii şi să spui că «din punct de vedere medical nu au fost greşeli». Nu am văzut scuze faţă de familia victimei, nu am văzut umilinţa că acolo a fost comisă o greşeală. Ceea ce dereanjează mai mult este această dorinţă de a se prezenta deasupra tuturor. Ei sunt mici zei, adevăraţi eroi, care nu comit niciodată erori”, a spus sociologul Gelu Duminică.

Șeful Secţiei de Chirurgie Plastică de la Spitalul Clinic Judeţean din Braşov, Dan Grigorescu, omul care a reuşit să amenajeze din donaţii private prima unitate funcţională pentru arşi, a adus critici la susţinerea pe care Colegiul Medicilor, şi preşedintele instituţiei Gheorghe Borcea, i-a arătat-o lui Mircea Beuran: „Acum, după atâtea informaţii apărute în spaţiul public care au conturat (chiar dacă imperfect) existenţa unei asocieri greu de imaginat de erori şi acţiuni neconforme cu proceduri universal valabile, l-a mai auzit cineva pe domnul în cauză să mai zică ceva? L-a mai văzut cineva în spaţiul public să lase coada jos, spăşit, asemenea unui căţelandru schelălăind după ce primeşte un şut în bot de la cel pe care a încercat să-l muşte, deşi nu avea niciun motiv?”

De readus aminte sunt randurile scrise în comunicatul Colegiului de la 29 decembrie: „Asistăm zilele acestea la un asalt mediatic indecent, neprofesionist şi neinformat la adresa unuia dintre colegii noştri cu un renume profesional (…) Mircea Beuran a ajuns în sala de operaţie, după ce evenimentul prejudiciabil a avut loc. Acolo găseşte o echipă traumatizată psihic de acest eveniment şi face exact ce trebuia să facă un şef în adevăratul sens al cuvântului, adică preia răspunderea asupra tuturor întâmplărilor legate de acel moment în care a fost implicată pacienta sa. Îi rog pe prietenii săi, pe foştii săi pacienţi să ia atitudine în apărarea lui”.

 

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate