Traian Basescu, solutie pentru ca Republica Moldova sa iasa din criza

Statele democratice trebuie sa recunoasca guvernul Maia Sandu, asta e singura solutie, si sa ceara guvernului Pavel Filip sa plece in opozitie, a declarat miercuri, la San Sebastian, Traian Basescu pentru AGERPRES, dupa adoptarea de catre grupul Partidului Popular European din Parlamentul European a unei declaratii privind situatia din Republica Moldova. Eurodeputatul roman a subliniat ca este esential ca luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, ministrul de externe roman, Teodor Melescanu, sa fie foarte clar in a le cere omologilor sai din UE recunoasterea guvernului Maia Sandu.
Traian Basescu a declarat, pe marginea reuniunii PPE de la San Sebastian (Tara Bascilor, comunitate autonoma din Spania – n.r.), ca subiectul Republica Moldova, care nu se afla initial pe agenda, a fost introdus ca tema de discutie datorita deschiderii comisarului pentru extindere Johannes Hahn si cu sprijinul liderului grupului PPE din PE, Manfred Weber.

Traian Basescu, despre campania de presa generata de decizia CNSAS: ''Exprim convingerea ca ma voi bucura de un verdict favorabil''

In aceasta dimineata, Traian Basescu a sustinut un discurs in care a prezentat situatia din Republica Moldova, in contextul in care, afirma el, „despre R. Moldova statele membre ale UE stiu foarte putin”.

Primul lucru pe care l-am facut in interventia mea este sa descriu statul capturat de oligarhul (Vladimir) Plahotniuc, care controleaza Curtea Constitutionala, presa, politie, judecatori si procurori, samd. Al doilea element al interventiei mele a fost demonstratia ca in Republica Moldova s-a ajuns la situatia in care alegerile nu sunt bune daca nu castiga oamenii lui Plahotniuc si le-am amintit situatia de la Chisinau, alegerile de anul trecut, cand a castigat Andrei Nastase dar, prin instante, Plahotniuc a reusit sa anuleze alegerile pentru simplul fapt ca nu le-a castigat el. Acum suntem intr-o situatie similara. S-a facut o coalitie care duce partidul lui Plahotniuc in opozitie si atunci el a declansat furtuna Curtii Constitutionale care a dat intr-o zi vreo sase decizii, fara ca macar sa fie sesizata„, a adaugat eurodeputatul PMP din grupul PPE.
Traian Basescu a pledat in fata colegilor sai de grup ca „este inutila orice discutie despre un nou rand de alegeri, pentru ca nu vor fi bune daca nu castiga oamenii lui Plahotniuc”. „Si atunci am sustinut ideea ca trebuie sa recunoastem cu toata forta guvernul Maia Sandu si sa cerem tuturor statelor membre ale UE sa recunoastem guvernul Maia Sandu, obligand guvernul Filip sa treaca la transferul puterii catre noul guvern”, a mai spus Basescu.

Fostul presedinte al Romaniei spune ca a facut o pledoarie pentru o declaratie „tare” a PPE, care sa contina „o invitatie catre guvernele statelor democratice sa recunoasca guvernul Maia Sandu”.
Totusi, acest apel lipseste din declaratia finala a PPE, iar Traian Basescu, intrebat despre acest lucru, a spus: „Nu obtii intotdeauna tot. Pana la urma este foarte important ca se recunoaste guvernul Maia Sandu in mod explicit si nu mai e formula 'partidele sa gaseasca o solutie democratica',

 » Sursa: bzi.ro