Tratamente bio pentru cultura de rosii

Care sunt bolile tomatelor? Existra tratamente bio pentru rosii, fara chimicale?

Ghidul ce urmeaza va prezenta cele mai frecvent intalnite boli in cultura de rosii. Voi incerca sa prezint cat mai multe tratamente bio, unele testate de mine personal, altele probate de altii. Sper ca acest articol sa va fie de ajutor si sa aveti o cultura bogata si curata de rosii.

Bolile tomatelor si tratamente bio pentru rosii – preventia
In general, majoritatea bolilor care apar in cultura de rosii, nu sunt fatale. Important este sa le identificam din timp si sa le tratam inainte de a se extinde. Previne aparatia bolilor urmand cativa pasi esentiali:

  1. Anticipeaza – incearca sa aflii cam care sunt bolile rosiilor frecvente in zona ta si in functie de asta planteaza soiuri rezistente la acele boli
  2. Monitorizeaza – verifica plantele zilnic de simptome
  3. Identifica – invata despre diferitele boli ala rosiilor si foloseste tratamente bio. Cu cat actionezi mai repede, cu atat plantele isi vor reveni.

Bolile tomatelor si tratamente bio pentru rosii – cum iti dai seama daca au probleme

Bolile afecteaza fructele, tulpina si frunzele. Uita-te dupa urmatoarele simptome care ar putea indica eventuale probleme. Cele mai intalnite probleme la frunze sunt: pete albe, gri sau inchise la culoare; ingalbenirea acestora; frunze curbate. Cand vine vorba despre tulpina atunci trebuie sa te uiti dupa mucegaiuri, pete de culoare inchisa sau gri sau tulpina moale la atingere. Normal trebuie sa fie tare si rigida. Aveti grija sa verificati si radacinile, sa nu cumva sa fie putrezite. Fructele – si pe acestea pot aparea mucegaiuri. O alta manifestare ale unei eventuale boli ar fi decolorarea fructelor sau nedezvoltarea acestora.

Bolile tomatelor si tratamente bio pentru rosii – cum sa prevenim

Un mod de prevenire este rotatia culturilor. Daca anul acesta ati plantat rosii intr-un loc, incercati ca anul urmator sa plantati altceva acolo si rosiile in alt loc. Multe bacterii, ciuperci si virusi pot trai ani in sol. Incercati sa ingrasati solul in fiecare an folosind compost sau gunoi de grajd. Aruncati in locurile in care vreti sa plantati, in fiecare toamna, macar cate o roaba de pamant de flori la fiecare 3 metrii patrati.

Incercati sa faceti un program pentru udat gradina. Nu udati nici prea des, dar nici prea rar. Daca udati prea mult, nu uitati ca solurile foarte umede sunt propice pentru bacterii, ciuperci si virusi. Apa, in acelasi timp poate fi si tratament bio. Un jet puternic aplicat pe plantele infestate de afide si pureci, le poate curata.

Curatirea solului
Toamna devreme, dupa ce recoltati rosiile, puteti face si o curatire a solului. Tot ce trebuie sa faceti este sa intindeti folie alba pe locul respectiv, dupa ce ati udat bine cu apa. Ca sa fixati folia alba bine in pamant, sapati un sant mic in jurul locului si bagati capetele foliei in el.

 » Sursa: culinar.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !