Ce părere ai despre dinții tăi? Ești perfect mulțumit de aspectul danturii tale ideale sau eziți să zâmbești prea larg, pentru a nu atrage privirile indiscrete ale celor din jur? Șansa este mare că dacă ai putea schimba ceva în această privință acum, ai face-o.
Nemulțumirea față de alinierea dinților și aspectul general al danturii variază considerabil în funcție de factori precum cultura, estetica personală, accesul la servicii de sănătate dentară și nivelul de conștientizare, dar în general mulți oameni manifestă un anumit grad de nemulțumire în ceea ce privește poziționarea dinților lor. Și deși mulți cunosc că pot opta pentru ortodonție și un aparat dentar, intervin impedimente bazate mai degrabă pe mituri – unii se tem de posibilul cost al tratamentului, alții cred că va dura exagerat de mult, iar unii nici nu realizează că, de fapt, aparatele dentare nu sunt destinate doar copiilor, ci și maturilor.
Tratamentele ortodontice nu mai sunt de mult o problemă, accesibilitatea aparatelor dentare a crescut, iar diversitatea acestora permite personalizarea tratamentului pentru orice pacient, ținând cont de nevoile individuale și de stadiul de dezvoltare dentară. Există aparate dentare pentru copii, la fel ca și aparate dentare pentru maturi. Poți opta pentru materialele ce se încadrează în bugetul tău și chiar și numărul de vizite la stomatolog depind de programul pe care îl ai și opțiunea pe care o alegi.
Pentru copii se potrivesc soluțiile ortodontice menite să ghideze creșterea armonioasă a dinților și a maxilarelor. Aceste tratamente sunt esențiale pentru corectarea problemelor dentare în fazele incipiente, ajutând la evitarea complicațiilor ulterioare. Terapiile ortodontice pentru copii pot include aparate dentare fixe sau mobile, în funcție de caz. În ceea ce privește adulții, este certă importanța tratamentelor ortodontice pentru îmbunătățirea esteticii zâmbetului și a sănătății orale. Aparatele dentare transparente sau sistemele de aliniere invizibile sunt opțiuni populare pentru cei care doresc să își corecteze dinții fără a compromite aspectul fizic (mai ales persoanele cu o viață socială și profesională activă, care solicită multe dialoguri și zâmbete pentru menținerea bunelor relații). Să analizăm un pic și problemele pe care le rezolvă aparatele dentare, în rândurile ce urmează.
În prim plan ies, desigur, problemele fiziologice, cu efecte clare și greu de ignorat:
Malocluzia. Aparatele dentare pot corecta malocluziile, adică problemele de aliniere incorectă a dinților sau maxilarelor, cum ar fi ocluzia deschisă, ocluzia adâncă (dinți de sus acoperă în mod excesiv pe cei de jos), sau ocluzia inversă (dinții de jos îi acoperă pe cei de sus).
Dificultăți în mestecare și vorbire. Dinții greșit aliniați pot provoca dificultăți în procesul de mestecare și în pronunția anumitor sunete. Aparatele dentare pot ajuta la alinierea corectă a dinților, facilitând astfel masticația și vorbirea.
Probleme de articulație temporomandibulară. Malocluziile pot contribui la disfuncții ale articulației temporomandibulare, cauzând dureri în maxilar și cap. Corectarea alinierii dentare prin aparate poate ajuta la ameliorarea acestor simptome.
Stres asupra dinților și gingiilor. Dinții greșit aliniați pot cauza stres neuniform asupra dinților și gingiilor în timpul mestecării sau a vorbitului, ceea ce poate duce la uzură prematură a dinților, fisuri sau la inflamații gingivale.
Curățare dificilă. Dinții înghesuiți sau suprapuși pot fi mai dificil de curățat corespunzător, ceea ce poate duce la acumularea de placă bacteriană și, în cele din urmă, la afecțiuni dentare precum cariile, gingivitele sau chiar probleme parodontale și pierderea dinților.
Probleme de dezvoltare maxilară. Aparatele dentare pot contribui la ghidarea corectă a dezvoltării maxilarelor (mai ales în cazul copiilor), evitând complicații precum spațiile insuficiente pentru dinți permanenți sau dezvoltarea incorectă a feței.
Evident, sunt pregnante și problemele estetice pe care le poate rezolva ortodonția:
Aspectul inestetic cauzat de înghesuirea dinților, de spațierea excesivă, de ocluziile problematice. Aparatele dentare pot corecta înghesuirile dentare sau dinții strâmbi, contribuind la obținerea unui zâmbet mai uniform și atractiv. Dinții cu spații mari între ei pot fi estetic neplăcuți. Aparatele dentare ajută la închiderea acestor spații pentru a obține un zâmbet mai compact. Problemele de aliniere a dinților pot contribui la apariția malocluziilor care afectează estetica feței și a zâmbetului. Chiar și unele operații estetice ar putea fi evitate printr-un simplu aparat dentar (augmentarea buzelor cu acid hialuronic, fillerele în pomeți, chiar și liftingul facial). Adesea, oamenii nici nu realizează câți bani ar putea economisi pe aceste îmbunătățiri estetice, ce devin adesea inutile după corecția danturii, deoarece fața devine mai simetrică și pare mai tânără.
Asimetrii dentare, problemele cu aspectul zâmbetului. Aparatele ortodontice ajută la corectarea asimetriilor dentare, aducând în armonie partea stângă și cea dreaptă a zâmbetului.
Dinți rotiți sau înclinați. Ortodonția poate corecta dinții care sunt rotiți sau înclinați în mod inestetic. Mulți oameni doresc, de exemplu, fațete dentare sau lucrări de restaurare pentru a omogeniza aspectul danturii, în timp ce un aparat dentar ar rezolva aceste dileme mult mai eficient și mai puțin invaziv.
Nu știi pe cine să te bazezi pentru efecte vizibile și durabile după tratamentul ortodontic? Ai întrebări legate de varietatea de aparate dentare disponibile? Vrei o clinică de încredere, unde să te poți întoarce pentru alte tratamente și pe care să o poți recomanda cu încredere prietenilor? Echipa de specialiști ortodonți de la clinica stomatologică DentArbre (București, sectorul 2) oferă o abordare complexă a tratamentelor ortodontice, lucrând în colaborare cu pacienții pentru a dezvolta planuri personalizate. Aceasta include consultanțe detaliate și explicații ale procedurilor, astfel încât pacienții să fie bine informați și să poată lua decizii în cunoștință de cauză. Nu ezita, apelează +40787877799 și programează o consultație!