Trump: Înainte de a ajuta Ucraina, SUA ar trebui să finanțeze programe care să facă școlile mai sigure

Statele Unite ar trebui să acorde prioritate eforturilor pentru asigurarea securității în școli, înainte de a oferi ajutor Ucrainei, a declarat fostul președinte Donald Trump, la câteva zile după masacrul soldat cu moartea a 19 elevi, într-o școală din Texas, informează BBC.

Trump și-a exprimat opiniile în cadrul unui discurs susținut la reuniunea anuală a Asociației Naționale pentru Arme de Foc (NRA), cel mai mare grup de lobby pro-arme din SUA, care are loc la Houston.

”Am cheltuit trilioane în Irak și Afganistan și nu am primit nimic pentru asta.

Înainte de a construi state în alte colțuri ale lumii, ar trebui să construim școli sigure pentru copiii noștri în propria noastră țară”, în discursul de vineri, primit cu aplauze puternice.

În același timp, fostul președinte a respins apelurile pentru înăsprirea controalelor privind armelor de foc, spunând că americanilor decenți ar trebui să li se permită să dețină arme de foc pentru a se apăra împotriva ”răului”.

În schimb, el a propus o ”revizuire de sus în jos” a siguranței școlare, cu puncte unice de intrare fortificate, inclusiv detectoare de metale și cel puțin un ofițer de poliție înarmat în fiecare campus. El i-a acuzat pe democrați că blochează astfel de măsuri de securitate.

De asemenea, în discursul său, Trump a cerut ca SUA să ”schimbe drastic abordarea față de sănătatea mintală”.

El a făcut un apel similar în timp ce era la Casa Albă, chiar în momentul în care criticii de atunci îl acuzau că a încercat să anuleze finanțarea programelor medicale pentru sănătatea mintală.

Cu câteva ore înainte ca politicienii republicani să ia cuvântul la Houston, oficialii poliției din Uvalde au recunoscut că au așteptat prea mult timp înainte de a pătrunde în sala de clasă unde atacatorul înarmat a împușcat 19 copii și doi profesori.

Dar aceste greșeli nu au fost menționate în discursul lui Trump. Iar opinia sa a fost împărtășită de toți republicanii prezenți la convenția NRA.

Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, și-a anulat apariția planificată la convenție, dar a înregistrat o declarație video în care a respins apelurile pentru reforme în domeniul armelor de foc.

”Țineți minte acest lucru: există mii de legi în vigoare în toată țara care limitează deținerea sau utilizarea armelor de foc, legi care nu au împiedicat nebunii să comită acte malefice asupra unor oameni nevinovați în comunități pașnice”, a spus el, potrivit CNN.

Senatorul republican Ted Cruz a dat vina pe o „boală culturală”, inclusiv pe copiii fără tată și pe jocurile video. La rândul lui, Cruz a spus că școlile ar trebui să aibă un singur punct de intrare, apărat de mai mulți paznici înarmați.

Guvernatoarea din Dakota de Sud, Kristi Noem, i-a atacat și ea pe susținătorii reformelor care ar limita deținerea armelor de foc. „Lăsați-mă să vă spun adevărul despre dușmanii celui de-al doilea amendament. Aceștia au fost școliți pe calea lui Marx și Lenin”, a spus ea.

Aproximativ 70.000 de persoane sunt așteptate să viziteze convenția NRA până duminică. Evenimentul, programat de multă vreme, și întins pe trei zile, „va expune peste 14 acri (5,5 hectare) de arme și echipamente de ultimă generație”, a precizat NRA pe site-ul său, vorbind despre „un weekend de libertate pentru întreaga familie”.

NRA este o organizație de lobby cu o prezență puternică în politica americană. Doar în 2021, asociația a cheltuit aproape 5 milioane de dolari pentru a face presiuni pe lângă politicieni astfel ca aceștia să se opună unor măsuri precum interzicerea vânzării armelor de asalt sau verificarea persoanelor care doresc să cumpere arme, scrie și The Guardian.

În acest timp, în fața centrului unde se desfășoară convenția, mii de persoane s-au adunat pentru un protest organizat de grupurile care cer un control mai strict al armelor de foc, precum Moms Demand Action și March for Our Lives, dar și de sindicatele locale ale profesorilor, de filialele Black Lives Matter și de Partidul Democrat din comitatul Harris.

Mulți dintre cei prezenți s-au declarat furioși că NRA își continuă convenția la doar câteva zile după atacul armat din Texas.

”Nu-mi vine să cred că sunt încă aici după Uvalde”, a declarat Anastacia Castro, o studentă de 20 de ani al cărei frate a fost împușcat și ucis anul trecut. ”Insultă victimele atacurilor cu arme de foc prin faptul că sunt aici, în oraș”, a adăugat ea.

Mulți protestatari au pledat pentru interzicerea vânzării de arme de asalt, deseori folosite în atacurile armate soldate cu numeroase victime.

Fostul congresman Beto O’Rourke, democratul care va candida împotriva lui Abbott în noiembrie, a încercat să găsească o cale de compromis cu participanții la convenția NRA.

”Pentru cei care participă la convenția NRA de peste drum: Nu sunteți dușmanii noștri. Noi nu suntem dușmanii voștri. Vă întindem mâna, deschisă și neînarmată, într-un gest de pace, pentru a vă cere să vă alăturați nouă, pentru a ne asigura că un astfel de atac nu se mai întâmplă în această țară”, a declarat O’Rourke.