O turistă germană a murit subit la 25 de ani. La ambulanță nimeni nu vorbea engleza

Janna Gommelt și Michael Douglas plecaseră la începutul lunii noiembrie din Weismain, în nordul Bavariei, orașul ei natal, într-un Ford Transit alb. Povestea lor de iubire se născuse în pandemie iar călătoria lor prin Europa se dorea a fi o sărbătoare a libertății redescoperite.

Din nefericire pentru ei, totul s-a terminat tragic, într-o întâmplare în care neputința birocratică și-a spus cuvântul, neputând să depășească bariera de comunicare lingvistică, consemnează cotidianul italian La Reppublica.

„În după-amiaza aceea ar fi trebuit să rezervăm locuri în feribotul către Barcelona”, spune Michael.

Janna, fără să fi avut probleme de sănătate cunoscute, s-a simțit rău la scurt timp după ora 15.30.

”S-a aplecat să ia ceva din frigider și a spus doar ”Leșin”. N-am ezitat nici măcar o secundă înainte de a chema ambulanța. Dacă ajutorul ar fi sosit la timp Janna ar mai fi în viață”, – spune bărbatul.

Ambulanța a sosit la 43 de minute din momentul în care a fost sunată de iubitul Jannei, atunci când, din păcate, nu mai era nimic de făcut. Avea 25 de ani.

Jurnalul de apeluri arată că bărbatul a vorbit pentru prima dată cu serviciul italian de urgență la ora 3:39 PM. Conversația durează 10 minute și 24 de secunde.

„M-au pus imediat în așteptare, pentru că trebuiau să găsească un operator care să vorbească limba engleză. Mi s-a spus să țin GPS-ul pornit pentru ca ambulanța să ne găsească”, continuă Douglas.

Dar ajutorul nu a venit. La ora 16.10 bărbatul sună din nou la numărul de urgență, și mai trec încă 10 minute lungi.

Michael, în stare de șoc, a urcat la volanul vehiculului său și a demarat ”claxonând ca un nebun”. I-a identificat pe cei care trebuiau să le ofere asistență medicală la patru străzi distanță, patrulând pe plajă.

Ambulanța pleacă spre spitalul Grassi din Ostia abia după ce-au mai trecut 15 minute.

Michael realizează că iubita sa a murit în momentul în care a fost interpelat, la ușa ATI, de patru carabinieri.

”M-au interogat șase ore folosind Google Translate – își amintește Douglas –.  În tot acest timp nu am putut afla ce s-a întâmplat cu ea”.

Corpul neînsuflețit al Jannei a fost dus la morga municipală din Verano. Autopsia a avut loc pe 26 ianuarie, la mijlocul lunii februarie a fost autorizată incinerearea. Dar lipsește un detaliu fundamental: raportul legistului, iar cauza morții nu a fost identificată.

”În general, rapoartele medicului legist se depun într-un timp mai scurt. De data aceasta însă, lucrurile se desfășoară altfel. Au fost întârzieri încă de la început, pentru că au fost comise greșeli în fișa de evidență a femeii decedate.

Numele său a fost scris greșit, de două ori, ceea ce a creat dezamăgire și furie în familia sa. Cred că există un motiv, ar fi cu adevărat jenant dacă ar fi vorba de neglijență”, declarat avocatul familiei Jannei.

”Autorizația de incinerare a fost acordată la jumătatea lunii februarie, ceea ce înseamnă că au fost stabilite cauzele morții și că deja este clar că nu vor mai fi necesare cercetări suplimentare asupra cadavrului, având în vedere că acesta poate fi incinerat. Nu explic motivul acestei lungi așteptări”, mai precizează avocatul.

„Până în acest moment familia nu a depus încă o plângere. Totul este în raportul de autopsie. Abia când îl vom citi vom putea verifica dacă ceea ce a spus domnul Douglas este adevărat”, spune avocatul.

”Domnul Douglas a spus că a așteptat 43 de minute de la primul apel de urgență. Dacă există o legătură cauzală între întârziere și moarte, atunci acesta este un exemplu clasic de moarte din culpă. Este un moment monstruos”, a conchis avocatul.