Ucrainean oprit la granița cu România, după ce a prezentat un certificat fals de handicap: ”Am dat 6.500 de euro pe el”

Polițiștii de frontieră ucraineni rețin din ce în ce mai mulți bărbați la graniță care încearcă cu disperare să găsească o cale care să le permită să fugă din țară.

Potrivit unui decret ce prevede mobilizarea generală, bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara. Mobilizarea, declarată pe 25 februarie, e în vigoare până la ridicarea legii marțiale.

Grănicerii de la punctul de trecere a frontierei Solotvino – Sighetu Marmației au reținut un bărbat în vârstă de 28 de ani care prezentase un certificat de handicap care s-a dovedit a fi fals, notează postul public ucrainean.

În cadrul controlului, bărbatul care dorea să ajungă în România a prezentat polițiștilor de frontieră o adeverință de la o comisia medicală militară din Cernăuți, destinată să îl scutească de mobilizarea generală.

Agenții au descoperit că certificatul era un fals, realizat de ”un prieten din Odesa”.

Potrivit Departamentului Regional de Vest al Serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei, bărbatul a declarat că ”a plătit 210.000 de grivne”, în jur de 6.500 de euro, pentru respectivul act medical.

Alt caz a fost înregistrat miercuri, 16 martie, la punctul de control Malîi Bereznîi, de la granița cu Slovacia. Acolo, un bărbat de 37 de ani, din Kiev, care călătorea alături de cei doi fii ai săi, a pretins că este văduv, situație în care putea să plece din țară. A prezentat chiar certificatul de deces al soției sale, care era și el fals!

La începutul lunii trecute, la granita ucraineană de la Porubne, care e conectată cu vama Siret, județul Suceava, a fost reținut un bărbat care a încercat să părăsească țara deghizat în femeie.