CNN. Kievul promite o ”investigație imediată”  a imaginilor în care soldați ucraineni ar împușca prizonieri ruși în genunchi

Autoritățile ucrainene promit deschiderea unei investigații după publicarea unui clip video pe platforma Weibo în care ar apărea soldați ucraineni care împușcă în genunchi prizoneiri ruși, informează CNN.

În clipul video, ce durează aproape șase minute, care nu a fost difuzat de CNN din cauza imaginilor dure, soldații ucraineni sunt auziți spunând că au capturat un grup de recunoaștere rus care operează de la Olkhovka, o localitate din regiunea Harkov, la peste 30 de kilometri de granița cu Rusia.

Nu este foarte clar din ce unitate fac parte soldații agresori ce apar în imagini, precizează CNN, adăugând că militarii vorbesc într-un amestec de ucraineană și rusă cu accente ucrainene.

”Guvernul ia asta foarte în serios și va fi o anchetă imediată. Suntem o armată europeană și nu ne batjocorim prizonierii. Dacă se dovedește a fi real, acesta este un comportament absolut inacceptabil.

Tratăm prizonierii în conformitate cu Convenția de la Geneva, indiferent de motivele dumneavoastră emoționale personale”, a declarat consilierul prezidențial principal, Oleksei Arestovici.

Într-o declarație făcută la solicitarea CNN, șeful Forțelor Armate ucrainene, Valerii Zaluzhnyi, a precizat, fără să facă referire directă la incident, că ”pentru a discredita forțele de apărare ale Ucrainei, inamicul filmează și distribuie videoclipuri puse în scenă care arată un tratament inuman aplicat de presupuși «soldați ucraineni» față de «prizonierii ruși».

Subliniez că militarii Forțelor Armate ale Ucrainei și ale altor formațiuni militare legitime respectă cu strictețe normele dreptului internațional umanitar. Vă îndemn să țineți cont de realitățile războiului informațional și psihologic și să aveți încredere numai în sursele oficiale”, a spus Valerii Zaluzhnyi, șeful Forțelor Armate ucrainene.

Și Rusia a anunțat că va începe o anchetă în acest caz.

„Pe internet au apărut filmări în care prizonierii erau tratați cu o cruzime extremă de către naționaliștii ucraineni. Videoclipul care circulă online arată soldați capturați, împușcați în ambele picioare și fără asistență medicală.

Potrivit unor rapoarte, acțiunile ilegale au avut loc la una dintre bazele naționaliștilor ucraineni din regiunea Harkov”, a transmis prntr-un comunicat președintele comisiei de investigație a Federației Ruse, A.I. Bastrykin.

Investigația va trebui să stabilească ”toate circumstanțele maltratării soldaților capturați de către naționaliștii ucraineni”, a mai afirmat Bastrykin.