Ucrainenii prinși la vamă cu 1,6 milioane $ n-au mai vrut să intre în România și spun că au luat valizele altcuiva, când au fugit din Kiev

Un cuplu de ucraineni care a încercat să intre în România n-a putut justifica la vamă nici banii cash și nici produsele de lux pe care le aveau asupra lor și au rămas fără 1,6 milioane de dolari, 50.000 de euro și produse în valoare de 900.000 de euro.

În mașina celor doi ucraineni, în afara banilor, polițiștii au descoperit nouă ceasuri de lux, 24 de genți de diferite mărci și bijuterii cu diamante, a căror valoare a fost estimată la peste 900.000 de euro. Toate acestea au intrat în custodia Poliției de frontieră din Huși până la finalizarea anchetei.

În cazul în care cei doi ucraineni vor proba proveniența banilor, ei pot solicita restituirea lor în termen de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii termenului la 90 de zile.

Dacă în tot acest interval, ucrainenii nu vor prezenta documente care să justifice proveniența banilor, întreaga sumă va fi confiscată de statul român, au precizat oficialii Poliției de Frontieră.

Cuplul de ucraineni s-a prezentat în Vama Albița sâmbătă în jurul orei 17. Se aflau într-un autoturism Volkswagen Touareg, proprietate personală, și intenționau să intre în România.

Nu au declarat la controlul de frontieră că ar deține bunuri sau sume de bani care depășesc plafonul maxim, însă comportamentul lor precipitat, i-a determinat pe polițiștii de frontieră să solicite vameșilor să efectueze un control amănunțit al autoturismului.

Audiați de autoritățile de frontieră, cei doi soți au oferit declarații contradictorii, fără a putea justifica proveniența banilor.

Inițial au susținut că o parte din bani ar aparține unui unchi aflat în Ucraina, ulterior au revenit și au spus că de fapt a fost vorba de o încurcătură a bagajelor, că au luat geamantane care nu le-ar fi aparținut și nu au știut că în ele se află bani.

După ce bunurile și banii au fost ridicați de autoritățile române, cei doi soți au anunțat că nu doresc să mai intre în țară, precizând că doresc să rămână în Republica Moldova.

Procurorii din Huși au precizat că cei soți nu au nicio calitate în dosarul penal, în stadiul actual cercetările vizează doar fapta.

 

 

 

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși au declanșat o anchetă în cazul celor doi soți din Ucraina care sâmbătă au încercat să intre în România prin vama Albița cu valută, bijuterii, genți și ceasuri de lux în valoare totală de peste 2,5 milioane de euro. Ancheta procurorilor vizează doar bunurile de lux care nu au fost declarate vameșilor. În cazul celor 1,6 milioane de dolari și 50.000 de euro, pe care cei doi ucraineni îi aveau ascunși în mașină, procurorii au precizat că nedeclararea lor la intrarea în țară reprezintă o contravenție, nu o infracțiune.

”În cauză, colegii noștri fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă. Bunurile care fac obiectul anchetei, ceasuri, bijuterii și genți de mărci recunoscute internațional au fost indisponbilizate și urmează a fi expertizate”, a precizat, pentru Libertatea, procurorul Roxana Cuciureanu-Macovei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huși.