Ucrainenii care intră ilegal în Marea Britanie ar putea fi trimiși în Rwanda, avertizează Boris Johnson

Refugiații ucraineni riscă să fie trimiși în Rwanda dacă călătoresc în Marea Britanie ilegal, fără autorizație, a declarat premierul Boris Johnson într-o escaladare a planurilor guvernamentale de a-i deporta pe cei care traversează Canalul Mânecii în căutare de refugiu.

Cu ceva timp în urmă, Johnson a afirmat că perspectiva ca refugiații ucraineni să fie trimiși în Rwanda în cadrul schemei guvernamentale controversate dezvăluite în aprilie ”pur și simplu nu se va întâmpla”, potrivit The Guardian.

Dar, întrebat înainte de întâlnirea șefilor de guvern din Commonwealth dacă ucrainenii care sosesc cu barca ar putea fi deportați în Africa de Est, Johnson a declarat:

”Singurele circumstanțe în care oamenii vor fi trimiși în Rwanda ar fi dacă ar veni ilegal în Regatul Unit și ar submina astfel căile sigure și legale pe care le avem.

Cred că le dăm 130.000 de vize ucrainenilor și au cel puțin două rute foarte bune pentru a veni în această țară.

Dar dacă vii aici ilegal, îi subminezi pe toți cei care vin aici legal. Și este o nebunie. Așa că mă tem că răspunsul este, presupun că da, în teorie, asta s-ar putea întâmpla. Dar cred că este foarte puțin probabil”.

Guvernul din Kigali a confirmat că a început să cheltuiască avansul de 120 de milioane de lire sterline pentru schema de azil, care a fost semnată ca parte a unui acord comun în aprilie.

Purtătoarea de cuvânt a guvernului din Rwanda, Yolande Makolo, a declarat: ”Pentru că aceasta a fost menită să pregătească toate locurile de cazare și toate celelalte instituții pentru a consolida procesele – așa că s-a făcut”.

Johnson a promis că va începe să trimită mii de solicitanți de azil la peste 6.000 de kilometri în mai, după ce și-a accentuat îngrijorarea față de numărul tot mai mare de bărci mici care transportă solicitanți de azil peste Canal.