UE a decis să nu interzică importurile de votcă și caviar din Rusia

Uniunea Europeană a decis să nu interzică importul de vodcă și caviar din Rusia, anunță agenția de știri TASS.

Comisia Europeană a anunțat marți al patrulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, printre acestea numărându-se interdicții privind investițiile în sectorul energetic rusesc și importurile de produse din oțel din Rusia.

Acest nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei introdus de Uniunea Europeană, care nu cuprinde importurile de bunuri de lux produse din Rusia, cum ar fi vodcă și caviar, a declarat Comisia Europeană.

”Interzicerea bunurilor de lux acoperă și importurile din Rusia, cum ar fi caviarul sau vodca? Nu, acest pachet de sancțiuni se concentrează pe privarea Rusiei de bunuri de lux din UE”, a transmis Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană a introdus o restricție pentru comerțul cu produse din fier și oțel cu Rusia și a impus o interdicție asupra vânzărilor de anumite bunuri de lux către Rusia, potrivit Jurnalului Oficial al UE.

Comisia Europeană a declarat într-un comunicat marți că sancțiunile includ „o interdicție cuprinzătoare asupra noilor investiții din întreg sectorul energetic rusesc”.

Măsura va afecta companii energetice rusești precum Rosneft, Transneft și Gazprom însă statele membre ale blocului comunitar vor putea cumpăra în continuare petrol și gaze naturale de la acestea.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că „cei care susţin maşina de război a lui Putin nu mai trebuie să profite de stilul lor de viaţă somptuos în timp ce peste oamenii nevinovaţi din Ucraina cad bombe”.

Consiliul a decis să impună măsuri restrictive unui număr suplimentar de 15 persoane și 9 entități în legătură cu actuala agresiune militară rusă nejustificată și neprovocată împotriva Ucrainei și cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Printre persoanele incluse pe listă se numără importanții oligarhi Roman Abramovici și German Khan, precum și alți oameni de afaceri importanți implicați în sectoare economice-cheie, cum ar fi fierul și oțelul, energia, sectorul bancar, mass-media, produsele și serviciile militare și cu dublă utilizare.