Un buzoian a creat dovleacul cu formă de șarpe, miros de pâine caldă și gust de tomate

0

După mai mulți ani de încercări, specialiştii de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău au creat o nouă specie de dovleac, având formă de șarpe, miros de pâine caldă și gust de tomate. Aceștia au denumit leguma „dovleacul-şarpe“

Dovleacul-șarpe a fost obținut în urma încrucişarii unui ovleac chinezesc cu un castravete armenesc. Noul dovleac este în ultima testare, urmând să fie brevetat și omologat.

„Striaţiile şi aspectul uşor spiralat îi conferă denumirea de dovlecel-şarpe iar la noi se comportă foarte bine în cultură. De asemenea, forma de liană îi dă un aspect luxuriant şi de aceea poate fi folosit şi pentru pergole, dar şi pentru consum“, a declarat Camelia Bratu, cercetător la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău.

Dovleacul are gust de tomată
Specialiștii spun că la maturitate, dovleacul are gust de legumă.

„Fructul se maturează, iar din verde se transformă în portocaliu şi apoi în roşu grena. În Africa, dovleacul-şarpe este cunoscut ca tomata-şarpe, pentru că la maturitate are gustul unei roşii obişnuite, una foarte bine coaptă.“, a spus Costel Vânătoru, cercetător în cadrul SCDL Buzău.

Dovleacul-şarpe este un soi cu multiple întrebuinţări, susțin cercetătorii buzoieni. El poate fi folosit în alimentaţie, pentru consum în stare proaspătă sau în diverse preparate, având o aromă specială. În acelaşi timp, leguma poate fi privit şi ca plantă medicinală, fiind bogată în sodiu, potasiu, elemente nutritive şi vitamine. Antioxidanţii din compoziţia sa reduc efectele toxice ale radicalilor liberi. Despre aceștia se spune, deseori, că sunt adevărați inamici ai tinereții, ei având o serie de efecte negative asupra pielii noastre.

Spune ce crezi