All for Romania
Stiri din Romania si Diaspora

Un cunoscut medic român, avertisment: ‘Au apărut primele cazuri. Nu vă jucați cu așa ceva! Poate fi letală’

Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează despre pericolul intoxicației cu ciuperci. Medicul spune că o astfel de intoxicație poate fi letală.

„Au primele cazuri după ploaie. O familie din Deleni a ajuns la urgențe după consumul ciupercilor culese din pădure. Alți doi copii au necesitat tratament de urgență. Trei pacienți au prezentat forme severe mergând până la insuficiență renală acută. Un bărbat de 67 de ani din Heleșteni nu a mai putut fi salvat. Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte!

Ce trebuie să știți:

1. Numărul și gravitatea acestor intoxicații crește în această perioadă.
2. Lipsa unui minim de măsuri de precauție face ca tot mai mulți copii să ajungă la urgențe în stare critică.
3. Riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de: specia de ciupercă (efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile, dar uneori și ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substanțe toxice pot avea efecte nocive), dar și de modul de conservare și preparare și cantitatea ingerată.
4. „Cunoscătorii” nu au nicio șansă să „identifice” ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau ligurițe de argint sau a usturoiului și a cepei în vasul în care sunt preparate ciupercile.Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeași reactie la orice ciupercă.
5. Simptomele intoxicației sunt nespecifice.
6. Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree.
7. Ele devin sugestive doar în contextul evidențierii în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceluiași prânz de ciuperci.
8. Gravitatea intoxicatiei depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individual.
9. Copiii și cei cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și dezvoltă rapid o simptomatologie zgomotoasă.
10. La acești pacienți adesea formele clinice sunt grave cu evoluție spre comă hepatică (de multe ori cu sfârșit letal).

Continuarea pe stiripesurse.ro

loading...